Γιουβέτσι με πορτομπέλο
Τα συγκεκριμένα μανιτάρια τα επιλέγουμε γιατί έχουν πιο πολύ «ψωμί», μπορούμε όμως να τα αντικαταστήσουμε με κάποια άλλα της αρεσκείας μας.
Προετοιμασία 30΄
Μαγείρεμα περίπου 35΄
Ψήσιμο 35΄ – 40΄
Υλικά (για 4 μερίδες)
250 γρ. κριθαράκι
500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ½ ντομάτα ώριμη, τριμμένη
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
2 ½ κούπες ζωμός λαχανικών
ή νερό
1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο
1/2 ξυλαράκι κανέλα
2 φύλλα δάφνης
250 γρ. τυρί βίγκαν, τριμμένο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλους κύβους. Ζεσταίνουμε μισό από το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Τότε ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό (ή το νερό), την κανέλα, τη δάφνη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια άλλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να ροδίσει (περίπου 1 λεπτό). Προσθέτουμε 350 ml (1 ½ κούπα) νερό και αφήνουμε να μαγειρευτεί με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Μεταφέρουμε το κριθαράκι σε μια γάστρα, προσθέτουμε τη σάλτσα με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε (αν θέλουμε) με το τριμμένο «τυρί» και ψήνουμε για 35–40 λεπτά με σκεπασμένη τη γάστρα.
ΠΗΓΗ: Γευσιγνώστης
- Ο πολλαπλός ρόλος του Ιμπόρα στο πλάνο του «Μέντι»
- Email Gate: O Θεοδωρόπουλος υπέδειξε κομματικό στέλεχος για τη διαρροή
- Eurovision 2024: Βίντεο από την πρώτη πρόβα της Ελλάδας με τη Μαρίνα Σάττι
- Η εντυπωσιακή ανάρτηση της UEFA για τα ημιτελικά του Europa Conference League (pic)
- Συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν στη σκιά της αναβολής επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ
- Γιατί οι άνδρες με μούσι είναι πολύ πιο ελκυστικοί;