H συγκλονιστική μαρτυρία για την σφαγή στην Κωνσταντινούπολη το 1955
Η 74χρονη σήμερα Ελένη Αναπνιώτη περιγράφει στα «ΝΕΑ» τα όσα έζησε την 6η Σεπτεμβρίου του 1955, όταν μέσα σε λίγα λεπτά ένας μαινόμενος όχλος πλημμύριζε την Πλατεία Ταξίμ κραδαίνοντας ρόπαλα και τσεκούρια κατά των Ελλήνων
«Ποιος έζησε εκείνη τη νύχτα και δεν θυμάται τις φωνές; Ποιος δεν θυμάται τους ήχους; Τα πρόσωπα σε απόγνωση;». Μία από τους τελευταίους εν ζωή μάρτυρες της τρομερής νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 στην Πόλη διηγείται τις αναμνήσεις της με αφορμή την 63η επέτειο από τα Σεπτεμβριανά. Η Ελένη Αναπνιώτη, ένα 11χρονο κορίτσι τότε, μια 74χρονη γυναίκα σήμερα, δεν μπορεί να ξεχάσει.
Τη νύχτα εκείνη, που μέσα σε λίγα λεπτά ένας μαινόμενος όχλος πλημμύριζε την Πλατεία Ταξίμ κραδαίνοντας ρόπαλα, τσεκούρια και σιδερένιους λοστούς, η ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης άλλαζε για πάντα σελίδα. Το πλήθος ξεχυνόταν στην Ιστικλάλ και στους γύρω εμπορικούς δρόμους με το φοβερό σύνθημα να δονείται στον αέρα: «Κάψτε, γκρεμίστε, ανάθεμα στους γκιαούρηδες». Το έκαναν πράξη.
- Άρης: Μεταγραφική σύσκεψη στο προπονητικό κέντρο
- Γάζα: Το Ισραήλ απαγορεύει την πρόσβαση σε 37 ΜΚΟ – «Θα εμποδίσει τη διανομή ζωτικής βοήθειας»
- Θεσσαλονίκη: «Έσπασε» το μπλόκο των αγροτών στα Πράσινα Φανάρια – Νέο μπλόκο στην Τρίγλια Χαλκιδικής
- Χανιά: Πέθανε 27χρονη μερικές μέρες μετά που ανέβασε πυρετό – Τι λένε οι γιατροί
- Χιονίζει στην Πάρνηθα – Κλειστός ο δρόμος από το καζίνο και πάνω
- Γεραπετρίτης: Το 2026 να επανέλθει η ειρήνη σε όλο τον κόσμο

