Ιδιαίτερο μαγειρικό ενδιαφέρον έχουν τα αποξηραμένα λαχανικά που πωλούνται πλέον όλο και περισσότερο στο εμπόριο, κυρίως στα μπαχαράδικα του κέντρου της Αθήνας.

Εκεί μπορεί να βρει κανείς από κρεμμύδια και σκόρδα, μέχρι καρότα, πιπεριές, ντομάτες, σέλερυ και ένα σωρό άλλα λαχανικά και μυρωδικά, ακόμα και μείγματα (σε σκόνη και σε νιφάδες).

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως άρτυμα θέλετε να έχετε την μυρωδιά των λαχανικών αλλά όχι τον όγκο τους, όπως π.χ. μέσα σε μια ζύμη τάρτας ή ψωμιού, για να «μυρώσουμε» έναν ζωμό ή μια σούπα, για το νερό μιας μακαρονάδας.

Σας γλυτώνουν από το πλύσιμο και το καθάρισμα, δίνουν το άρωμα που θέλετε και μπορείτε να δημιουργήσετε και τα δικά σας «αγαπημένα» μείγματα που θα αρτύσουν τις χορτόπιτές σας, τις σούπες και τους ζωμούς σας.

Ωστόσο, είναι δεδομένο πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν αντικαθιστούν τα φρέσκα λαχανικά και ότι το γευστικό αποτέλεσμα που δίνουν είναι διαφορετικό, καθώς η γεύση τους είναι «συμπυκνωμένη» και διαφορετική από τα φρέσκα.