Άθεοι και πιστοί φοβούνται λιγότερο τον θάνατο
Όσοι βρίσκονται στα δύο άκρα του θρησκευτικού φάσματος, δηλαδή οι άθεοι και οι πιο πιστοί, είναι αυτοί που φοβούνται λιγότερο τον θάνατο, αποκαλύπτει διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Religion, Brain and Behavior.
Όσοι βρίσκονται στα δύο άκρα του θρησκευτικού φάσματος, δηλαδή οι άθεοι και οι πιο πιστοί, είναι αυτοί που φοβούνται λιγότερο τον θάνατο, αποκαλύπτει διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Religion, Brain and Behavior.
Όσοι βρίσκονται κάπου στη μέση -και είναι μάλλον οι περισσότεροι- φοβούνται πολύ τον θάνατο, είτε το παραδέχονται είτε όχι.
Ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Κόβεντρι, του Royal Holloway του Λονδίνου, της Μελβούρνης στην Αυστραλία και του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Τζονγκ, ανέλυσαν 100 μελέτες, που είχαν γίνει το διάστημα 1961-2015, για τη σχέση του άγχους του θανάτου και των θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 26.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα θρησκευτικότητας (συμμετοχή στη ζωή της εκκλησίας, πίστη στο Θεό και στη μετά θάνατο ζωή κ.α.) συνδέονται -αν και όχι σε μεγάλο βαθμό- με μειωμένο άγχος για το θάνατο.
Ωστόσο, η επιμέρους ανάλυση των μελετών, τεκμηριώνει με σαφήνεια τη σχέση μειωμένου άγχους θανάτου-θρησκευτικότητας μόνο το 30% των ερευνών. Το 18% των μελετών έδειξαν το αντίθετο, ότι δηλαδή οι θρησκευόμενοι φοβούνται περισσότερο το θάνατο και το 52% συμπέραναν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι πολιτισμικές διαφορές από χώρα σε χώρα επηρεάζουν διαφορετικά τους ανθρώπους.
Πάντως, από τις 100 μελέτες, οι δέκα κατέληγαν σαφώς στο συμπέρασμα ότι οι άπιστοι και οι πολύ πιστοί φοβούνται λιγότερο το θάνατο.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
- Δικηγόρος Τσιτσιπά: «Δεν οδηγούσε ο Στέφανος, αλλά ο πατέρας του»
- Μητσοτάκης: Εκβιασμοί μετά το «όχι» των αγροτών: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα, τα μπλόκα υπονομεύουν τα αιτήματα
- Πυροβολισμοί στην παραλία Bondi της Αυστραλίας: Δύο άντρες υπό κράτηση και πολλαπλά θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία
- To άσυλο και οι ιστορίες του
- Μισός αιώνας Star Wars – Η πρώτη επική ταινία του Τζορτζ Λούκας επιστρέφει στις σκοτεινές αίθουσες το 2027
- Αποκάλυψη για τις φυλακές Αλκατράζ – Γι’ αυτόν τον λόγο έγινε δυνατή η μεγαλύτερη απόδραση στην ιστορία
- Ποιες είναι οι τέσσερις ομάδες που θέλουν τον Αντετοκούνμπο (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 14.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/howen-ac0WfQ3F6dw-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442