
Μοντέλο τοξικότητας υπόσχεται να δώσει χάρη στα πειραματόζωα
Τρεις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεργάζονται στην ανάπτυξη ενός υπολογιστικού μοντέλου που προβλέπει την τοξικότητα χημικών ουσιών και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη χρήση πειραματόζωων.
Τρεις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεργάζονται στην ανάπτυξη ενός υπολογιστικού μοντέλου που προβλέπει την τοξικότητα χημικών ουσιών και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη χρήση πειραματόζωων.
«Χιλιάδες χημικά στα οποία εκτίθενται οι άνθρωποι συνοδεύονται από ανεπαρκή δεδομένα με βάση τα οποία μπορεί να προβλεφθούν οι δυνητικές τοξικολογικές δράσεις τους» γράφουν στην επιθεώρηση Nature Communications ερευνητές από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Διαβάστε επίσης:
- «Όχι» της Κομισιόν σε πρόταση για κατάργηση των πειραματόζωων
- Απαγορεύονται στην ΕΕ τα καλλυντικά που δοκιμάστηκαν σε ζώα
Το ερευνητικό πρόγραμμα, με την ονομασία Tox21, ξεκίνησε με τον έλεγχο περίπου 10.000 χημικών ουσιών, οι οποίες δοκιμάστηκαν σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων σε 15 διαφορετικές συγκεντρώσεις η καθεμία.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ενός μοντέλου που προβλέπει τις ενδεχόμενες τοξικές δράσεις χημικών ουσιών και των συνδυασμών τους.
Εκτός του ότι μπορεί να μειώσει τις δοκιμές τοξικότητας σε πειραματόζωα, το μοντέλο θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη φαρμάκων και να μειώσει το κόστος, αφού η τοξικότητα είναι ένας από τους βασικούς λόγους αποτυχίας νέων φαρμάκων.
Επιπλέον, θα μπορούσε να προσφέρει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, αφού τα πειραματόζωα και οι άνθρωποι έχουν διαφορετική φυσιολογία.
Η ερευνητική ομάδα παραδέχεται πάντως ότι το μοντέλο είναι απίθανο να αντικαταστήσει πλήρως τις δοκιμές σε ζώα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ξεπέρασαν τα 51,7 δισ. ευρώ τα χρέη στο ΚΕΑΟ / ΕΦΚΑ – Λύση ή παρηγοριά η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων;
- Ηράκλειο: Νέα στοιχεία στην υπόθεση κακοποίησης της 3χρονης – Τα δύο νεκρά μωρά και το τεστ DNA
- ΠΑΣΟΚ: Γιατί αποχώρησε η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ Energy από την Κρήτη;
- Η ηρεμία του να ξέρεις ότι είσαι, επιτέλους, σπίτι
- Το βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός με όσα έγιναν στο Δημοτικό Θέατρο: «Το πάρτι της ζωής μας»
- Πάπας: «Θαυμαστή Ανθρωπότητα» – Αυτόν τον τίτλο φέρει η πρώτη Εγκύκλιός του, αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη




