Συναντήσεις Ξυδάκη για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται το 2016, από τότε που το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της εκχώρησης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης είχε σειρά συναντήσεων για τον συντονισμό των δράσεων για την διεκδίκηση των Γλυπτών.
Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται το 2016, από τότε που το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της εκχώρησης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.
Το υπουργείο Πολιτισμού και οι επιτροπές διεκδίκησης των Μαρμάρων σε όλο τον κόσμο, θέλουν να αξιοποιήσουν τη συμπλήρωση των 200 χρόνων στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Αυτό υπήρξε το αντικείμενο των συναντήσεων που είχε σήμερα και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης με τους Εμάνιουελ Τζον Κομίνο (πρόεδρο της αυστραλιανής επιτροπής), Μάικλ Ρέππα (πρόεδρο τής αμερικανικής επιτροπής), Ράσελ Ντάμλεϊ (μέλος τής επιτροπής στο Σίδνεϊ), με εκπροσώπους της κυπριακής, της βρετανικής και της ελβετικής επιτροπής, καθώς και με μια ιδιαίτερη προσωπικότητα: τον αγωνιστή εναντίον του απαρτχάιντ και δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα, Τζωρτζ Μπίζο, ο οποίος είναι μέλος της νοτιοαφρικανικής, καθώς και της βρετανικής επιτροπής.
Κατά τις δυο συναντήσεις που είχε ο κ. Ξυδάκης με τα στελέχη των επιτροπών διεκδίκησης των ελληνικών Γλυπτών, επιβεβαιώθηκε η στήριξη των διεθνών φορέων στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως επανέλαβε ο υπουργός, είναι ανοιχτή σε κάθε νόμιμο μέσο πίεσης που προσφέρεται υπέρ αυτού τού αιτήματος.
Συζητήθηκε επίσης, ο σχεδιασμός της μεγάλης συνάντησης που αναμένεται να πραγματοποιήσουν του χρόνου στο Λονδίνο οι εκπρόσωποι όλων των επιτροπών, καθώς και το πλαίσιο του προγράμματος, έτσι ώστε η συνάντηση αυτή να συνοδεύεται από πολυάριθμες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων εκθέσεις και ομιλίες επιφανών διανοουμένων από διαφορετικές χώρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιράν: Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου
- Κούβα: Ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την εισαγωγή καυσίμων για την ανθρωπιστική αποστολή του
- Μέση Ανατολή: Το Eurogroup προειδοποιεί για παρατεταμένη αστάθεια – Πιέσεις σε ενέργεια και αγορές
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: 3+1 SOS από Πάφο
- OpenAI: Οι λόγοι που έφεραν την παραίτηση της Καϊτλίν Καλινόφσκι
- Wall Street: Άνοδος μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό τέλος του πολέμου
- Ολυμπιακός: Ο Θρύλος της Ευρώπης έγινε 101 ετών – 341 τίτλοι για τον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/fausto-garcia-menendez-6p_jg_Ayldo-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442