Στο 1,5% θα μπορούσε να υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2026 και ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 5% σύμφωνα με τα εναλλακτικά σενάρια του Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ιράν.
Το βασικό σενάριο των αναλυτών προβλέπει ότι το 2025 o ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,1%, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη τους από τον Μάρτιο του 2024 .
Το αποτέλεσμα βάσης (carry -over effect) για το 2026 εκτιμάται στο 1,1%, «τοποθετώντας στην σωστή κατεύθυνση την πρόβλεψη μας – όπως διατυπώθηκε στα μέσα του 2025 για ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το 2026» αναφέρει το Δελτίο. Στο σενάριο αυτό ο πληθωρισμός κινείται με ρυθμό 2,4%.
Ωστόσο παρά τη θετική δυναμική, οι προοπτικές της οικονομίας εξακολουθούν να περιβάλλονται από σημαντική αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον. Η τελική επίδραση ωστόσο θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση των εξελίξεων, τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών ενέργειας και τα μέτρα διαχείρισης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής .
Τον Μάρτιο οι οίκοι αξιολογήσεις διατήρησαν αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, DBRS Morningstar (ΒΒΒ, σταθερό Outlook) Moody’s (Βaa 3, σταθερό Outlook) και Scope Ratings (ΒΒΒ, θετικό Outlook).
Το ΑΕΠ
Η ΕΛΣΤΑΤ στις 06.03 ανακοίνωσε την 1η εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2025. Το 2025 o ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,1%, επιβεβαιώνοντας την αρχική μας πρόβλεψη διατυπωμένη τον Μάρτιο του 2024.
Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει στο 2,1% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στοιχείο που υπογραμμίζει τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης διεθνούς αβεβαιότητας .
Στην επίδοση αυτή συνέβαλαν η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης, η ενίσχυση των επενδύσεων και η βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου μέσω αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών .
Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε στα €248,4 δισ., καταγράφοντας άνοδο 4,9%.
Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,4% το δ’ τρίμηνο, φτάνοντας τα €51,6 δισ. Το αποτέλεσμα βάσης (carry -over effect) για το 2026 εκτιμάται στο 1,1%.
Η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως μέσω διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας, επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος και αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές . Η τελική επίδραση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση των εξελίξεων, τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών ενέργειας και τα μέτρα διαχείρισης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο πληθωρισμός
Τον Φεβρουάριο, ο εθνικός πληθωρισμός (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 2,7% και ο εναρμονισμένος στο 3,1% .
Οι πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται από αγαθά & υπηρεσίες εκτός ενέργειας καθώς ο σχετικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε την περίοδο Ιαν- Φεβ. 2026 κατά 3,6%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης τιμών ενέργειας παραμένει σε αρνητικό επίπεδο (2μ.26: -3,9%).
Η εικόνα αυτή αναμένεται να διαφοροποιηθεί με τα στοιχεία Μαρτίου, στα οποία θα αποτυπωθεί ο αντίκτυπος του αρνητικού ενεργειακού σοκ λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή .
Το οικονομικό κλίμα
Το Μάρτιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε στις 106,8 έναντι 107,6 τον Φεβρουάριο, λόγω των μετριοπαθέστερων προσδοκιών από επιχειρήσεις και καταναλωτές .
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat : (α) ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο, αυξήθηκε κατά 4,6% yoy σε εποχικά εξομαλυμένη βάση, (β) στο εμπόριο το 2025 οι δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου αποτυπώνουν αύξηση της δραστηριότητας .
Οι δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου στο λιανικό εμπόριο (εκτός καυσίμων, λιπαντικών) αυξήθηκαν κατά 5,2% yoy και 3,5% yoy αντίστοιχα, στο χονδρικό εμπόριο κατά 0,7% yoy και 2,7% yoy αντίστοιχα και στον τομέα “οχήματα” κατά 2,6% yoy και 1,5% yoy αντίστοιχα .
(γ) Επίσης, ο δείκτης κύκλου εργασιών στις επιχειρηματικές υπηρεσίες αυξήθηκε το 2025 κατά 12,3%. (δ) Τέλος στις κατασκευές, ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε το 2025 κατά 2,5%.
Συνολικά οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 2025 μειώθηκαν κατά 2,6%.
Ο προϋπολογισμός
Την περίοδο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2026, ο κρατικός προϋπολογισμός, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, παρουσίασε πλεόνασμα ύψους €898 εκατ. έναντι πλεονάσματος €709 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2025 και πρωτογενές πλεόνασμα €3 δισ. έναντι €2,8 δισ. το 2μηνο του 2025.
Τον Ιανουάριο του 2025, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα €1,3 δισ., έναντι πλεονάσματος €0,9 δισ. τον Ιανουάριο του 2025.
H εξέλιξη αυτή συνδέεται με την μείωση στα πλεονάσματα του ισοζυγίου δευτερογενών (κατά €2,2 δισ.) και πρωτογενών εισοδημάτων (κατά €152 εκατ.).
Αντίθετα μικρή βελτίωση σημείωσαν το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών (κατά €96εκατ.) και το πλεόνασμα στο υπηρεσιών (κατά €80εκατ.).
Η μουσική παράσταση «ASTORIA» μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου, εκεί όπου μια μικρή Ελλάδα γεννιέται μέσα σε ένα καφενείο στην καρδιά της Αστόριας και το τραγούδι γίνεται φωνή, παρηγοριά και αντίσταση.