Απομόχλευση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη
Η διαδικασία της απομόχλευσης (Τραπεζικό Ενεργητικό/Παθητικό ως προς το ΑΕΠ) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα την μειωμένη χρηματοδότηση προς την οικονομική δραστηριότητα.
Η διαδικασία της απομόχλευσης (Τραπεζικό Ενεργητικό/Παθητικό ως προς το ΑΕΠ) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα την μειωμένη χρηματοδότηση προς την οικονομική δραστηριότητα.
Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες αυτής της διαδικασίας, η ΕΚΤ ξεκίνησε την Πέμπτη (18/09) ενεργοποίησε τον νέο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (T-LTRO).
Διάγραμμα: Σύνολο ενεργητικού χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με το ΑΕΠ (%).
Πηγή: ECB, Eurostat.
Από το διάγραμμα μπορούμε να συμπεράνουμε πως ο κύκλος απομόχλευσης για την ευρωζώνη (μεσοσταθμικά) φαίνεται να κλείνει. Δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα. Συνεπώς, για την ελληνική οικονομία αναμένουμε παράταση της φάσης σταθεροποίησης, καθώς η έλλειψη χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα ασκεί υφεσιακές επιδράσεις. Αναμένουμε τα αποτελέσματα του T-LTRO στην ελληνική οικονομία μετά την πρώτη φάση ενεργοποίησης των 5,5 δισ. ευρω.
Π.Ε. Πετράκης
In Deep Analysis
in.gr
- Η Κίνα προειδοποιεί για τον αντίκτυπο του πολέμου στην ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο
- Αποχαιρετούμε τον Τσακ Νόρις με θρυλικά memes και διαχρονικά αστεία
- Η παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός από το ματς με τη Μπασκόνια (vid)
- Fake τα πειστήρια του Άδωνι, έδειχνε ραντεβού του Ιουνίου σε νοσοκομείο ως… σημερινά
- Τσεχία: Οργάνωση που αποκαλείται «Earthquake Faction» πυρπόλησε ισραηλινό εργοστάσιο όπλων
- Συνελήφθη ο γνωστός γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης – Βρέθηκαν πλαστοί πίνακες μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ.





