«Αστήρικτοι» οι ισχυρισμοί για τα αντιβακτηριακά σαπούνια
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η οποία θέλει τώρα να αναγκάσει τους κατασκευαστές να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων τους.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η οποία θέλει τώρα να αναγκάσει τους κατασκευαστές να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων τους.
Η FDA επικαλείται μάλιστα πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι το triclosan και άλλοι αντιμικροβιακοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα και ευνοούν την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων.
«Παρόλο που οι καταναλωτές θεωρούν αυτά τα προϊόντα αποτελεσματικά εργαλεία που βοηθούν στο να περιοριστεί η εξάπλωση μικροβίων, δεν υπάρχει σήμερα καμία ένδειξη ότι είναι αποτελεσματικότερα από το απλό σαπούνι με νερό στην πρόληψη ασθενειών» αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Η FDA θα δέχεται νέα στοιχεία από κατασκευαστές και επιστήμονες για ένα χρόνο, πριν καταλήξει σε οριστική απόφαση. Εφόσον λάβει το πράσινο φως η πρόταση που παρουσίασε, οι κατασκευαστές θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους, αλλιώς θα πρέπει να αποσύρουν τα προϊόντα τους ή να αλλάζουν τη σύστασή τους.
Η πρόταση, πάντως, δεν αφορά τα αντισηπτικά προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα.
Όπως επισήμανε η υπηρεσία, το 93% των αντιβακτηριακών προϊόντων σε υγρή ή στερεά μορφή περιέχουν περιέχουν triclosan ή triclocarban.
Δοκιμές ασφάλειας έχουν δείξει ότι οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, οιστρογόνου και ορμονών του θυρεοειδή, ωστόσο όλα τα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα και η FDA αναγνωρίζει ότι τα αποτελέσματα ίσως δεν ισχύουν στον άνθρωπο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μήνυση Πλακιά για το ξεμπάζωμα των Τεμπών επί θητείας Κώστα Αγοραστού
- Ταϊρί: «Θέλουμε να προχωρήσει ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και να πετύχουμε κάτι σημαντικό»
- Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Επιχειρούσαν να μεταφέρουν πρόβατα στο εξωτερικό – Συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ.
- Ζελένσκι: Έφτασε στο Μαϊάμι για τη συνάντηση με τον Τραμπ – Ανάρτηση Ντμιτρίεφ κατά «πολεμοκάπηλων»
- Η (πρώτη) «μητέρα των μαχών»
- Νέα Αριστερά: Το Μαξίμου «ρίχνει μαύρο» στην Βουλή καταργώντας την ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση των εξεταστικών
