Η ιστορία των αθηναϊκών σινεμά σε ένα «κλικ»
Έναν πολύτιμο κατάλογο με τους αθηναϊκούς κινηματογράφους από το 1896 μέχρι σήμερα δημιούργησε ο Δημήτρης Φύσσας. Το βιβλίο, το οποίο διατίθεται διαδικτυακά, περιέχει όλους τους κινηματογράφους που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων, ενώ αφηγείται και ιστορίες που έχουν να κάνουν με τα σινεμά και τις ταινίες που προβάλλονταν σε αυτά.
Έναν πολύτιμο κατάλογο με τους αθηναϊκούς κινηματογράφους από το 1896 μέχρι σήμερα δημιούργησε ο Δημήτρης Φύσσας.
Το βιβλίο, το οποίο διατίθεται διαδικτυακά, περιέχει όλους τους κινηματογράφους που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων, ενώ αφηγείται και ιστορίες που έχουν να κάνουν με τα σινεμά και τις ταινίες που προβάλλονταν σε αυτά.
Ο δημοσιογράφος και λάτρης της Αθήνας, Δ.Φύσσας, συγκέντρωσε το υλικό του, όχι μόνο μέσα από βιβλία, αλλά μιλώντας και με κατοίκους στις γειτονιές όπου βρίσκονταν οι κινηματογράφοι.
Η έρευνά του διήρκεσε δέκα χρόνια. Ο Δ.Φύσσας πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα σε οικόπεδα, συγκέντρωσε 300 περίπου προφορικές μαρτυρίες από ανθρώπους του κλάδου και θεατές, υλικό από προγράμματα, εισιτήρια, εφημερίδες, βιβλία, μπλογκ, χειρόγραφα, σκίτσα, περιοδικά, φιλμ κλπ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πλήρες, «ιδανικό» λήμμα περιέχει: ονομασία/ διεύθυνση/ τηλέφωνο/ σχόλια για το όνομα / διάταξη / σχόλια για το χώρο/ ιδιοκτήτης/ εποχή του χρόνου που λειτουργεί/ χρονολόγηση λειτουργίας/ ερευνητικά ή άλλα περιστατικά/ προσωπικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές ή άλλες αναφορές/ σημερινή κατάσταση του χώρου /διαφημίσεις / διάφορα/ ενδεικτικές ταινίες κάθε χρονιάς.
Το αποτέλεσμα υπάρχει από το βράδυ της Δευτέρας σε πέντε ιστοσελίδες και ένα μπλογκ.
Πρόκειται για την ηλεκτρονική έκδοση, η οποία φέρει τον τίτλο «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου», η οποία διατίθεται δωρεάν.
Το «λεξικό» αυτό διαθέτει 960 σελίδες, 3.500 υποσημειώσεις, αλλά «διόλου ακαδημαϊκό γράψιμο», όπως επισημαίνει ο ίδιος.
Από τις αντιδράσεις εξαγριωμένων χριστιανών όταν παιζόταν ο Τελευταίος Πειρασμός του Σκορσέζε στο Ααβόρα, μέχρι λαϊκές αφηγήσεις για το τι γινόταν σε κάθε σινεμά, ο οδηγός αυτός αποτελεί έναν θησαυρό γνώσεων για κινηματογραφόφιλους και μη.
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ
Εναλλακτικά φιλοξενείται στις παρακάτω ιστοσελίδες: www.athina984.gr, www.booksreview.gr, www.athensvoice.gr, www.hestia.gr, www.staxtes.com και periodikotrypa.wordpress.com.
Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αν η Ουκρανία συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, θα υπογράψουν τις εγγυήσεις ασφαλείας και ανοικοδόμησης στο Νταβός
- Βλάχος: «Η προσοχή μας είναι στην Ιταλία» – Χαλυβόπουλος: «Μεγάλος στόχος το χρυσό» (vid)
- Πετράλωνα: Αντιφασιστική συγκέντρωση για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν
- Η ΕΕ προτρέπει τη βαριά βιομηχανία να στηρίξει το brand «Made in Europe»
- Aπό το Homeland στο Slow Horses: Oι οκτώ καλύτεροι τηλεοπτικοί κατάσκοποι για γεωπολιτικό binge-watching
- Γερμανία: Θα αποφασίσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους την απάντηση στον Τραμπ για την επιβολή επιπλέον δασμών



