Ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις δεκάδων άλλων ερευνητικών φορέων, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου, ζήτησε από τους ερευνητές του να δώσουν στο κοινό πλήρη και δωρεάν πρόσβαση στις μελέτες τους.

Ο επιστημονικός τύπος κυριαρχείται σήμερα από μεγάλους εκδοτικούς οίκους που χρεώνουν συνδρομές, τις οποίες ακόμα και τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια δυσκολεύονται να πληρώνουν.

Το μοντέλο αυτό συναντά αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί επιστήμονες θεωρούν παράλογο να πληρώνουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από χρήματα των φορολογούμενων.

Στην ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επισημαίνει ότι ήδη υπάρχουν πάνω από 175 πανεπιστήμια που έχουν υιοθετήσει πολιτικές ανοιχτής πρόσβασης.

Η νέα πολιτική του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια καλύπτει 8.000 ερευνητές σε 10 πανεπιστημιουπόλεις, οι οποίοι δίνουν στο ίδρυμα την άδεια να αναδημοσιεύει τις μελέτες τους με ανοιχτές άδειες Creative Commons.

Η άδεια, όμως, είναι μη δεσμευτική: οι ερευνητές έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να την παραχωρήσουν στο πανεπιστήμιο, ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους σε επιθεωρήσεις ανοιχτής πρόσβασης.

Ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας της νέας πολιτικής προκάλεσε την αντίδραση του Μάικλ Άιζεν, βιολόγου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και συνιδρυτή του PLoS, μιας σειράς ηλεκτρονικών επιθεωρήσεων ανοιχτής πρόσβασης.

Όπως επισημαίνει ο Άιζεν στο ιστολόγιό του, πολλοί εκδότες, ειδικά στο χώρο της βιοϊατρικής έρευνας, απαιτούν από τους ερευνητές να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από τις πολιτικές ανοιχτής πρόσβασης στα ιδρύματα όπου εργάζονται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ