Αντιμέτωπα με τον εχθρό, κάποια έντομα κραδαίνουν τα αχαμνά τους
Για ορισμένες νυχτοπεταλούδες, τα γεννητικά όργανα είναι πραγματικά πολυχρηστικά εργαλεία: μπορούν να δονούνται για να παράγουν υπερήχους, οι οποίοι φαίνεται ότι μπερδεύουν τις νυχτερίδες και τις εμποδίζουν έτσι να επιτεθούν.
Για ορισμένες νυχτοπεταλούδες, τα γεννητικά όργανα είναι πραγματικά πολυχρηστικά εργαλεία: μπορούν να δονούνται για να παράγουν υπερήχους, οι οποίοι φαίνεται ότι μπερδεύουν τις νυχτερίδες και τις εμποδίζουν έτσι να επιτεθούν.
Οι νυχτοπεταλούδες βρίσκονται σε πόλεμο με τις νυχτερίδες εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είναι επομένως αναμενόμενο να έχουν εξελίξει άμυνες απέναντι στα ιπτάμενα τρωκτικά. Για παράδειγμα, ορισμένες νυχτοπεταλούδες της οικογένειας Arctiidae είναι γνωστό ότι εκπέμπουν υπερήχους παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιεί το σύστημα ηχοεντοπισμού των νυχτερίδων.
Φαίνεται όμως ότι η τακτική αυτή είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι νόμιζαν οι εντομολόγοι. Αμερικανοί ερευνητές ταξίδεψαν στο τροπικό νησί της Βόρνεο στην Ινδονησία, όπου χρησιμοποίησαν φώτα για να δελεάσουν νυχτοπεταλούδες και να μπορέσουν τις συλλάβουν. Στη συνέχεια έδεσαν καθένα από τα έντομα με ένα λουρί από πετονιά και μελέτησαν τις αντιδράσεις του σε ηχογραφημένες κραυγές νυχτερίδων.
Και τα τρία είδη που εξετάστηκαν αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο: παρήγαγαν υπερήχους τρίβοντας τις φολίδες των γεννητικών οργάνων τους πάνω στην κοιλιά τους.
Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν όμως οι υπερήχοι; Κανείς δεν είναι σίγουρος, οι ερευνητές όμως εικάζουν ότι οι ήχοι είτε τρομάζουν τις νυχτερίδες και τις απωθούν, είτε μπερδεύουν το σύστημα ηχοεντοπισμού τους και τις βγάζουν έτσι εκτός πορείας.
Όπως και να έχει, τα γεννητικά όργανα φαίνεται ότι μπορούν να είναι πραγματικό εργαλείο επιβίωσης.
H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ρώσοι κοινοβουλευτικοί συναντώνται με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον
- Αυστραλία: Κυκλώνας προκαλεί διακοπή λειτουργίας σε δυο από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ΥΦΑ στον κόσμο
- Βουλγαρία: Από τις λίγες χώρες παγκοσμίως με δημόσια κυρίαρχη τεχνητή νοημοσύνη δωρεάν για τους πολίτες της
- Ο Τραμπ υπόσχεται πως θα καταβληθεί η μισθοδοσία για το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια
- Φλόριντα: Διώκεται νεαρός για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα της CENTCOM
- Μέση Ανατολή: Εκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει ο Κόστα στον Χέρτσογκ

