Ματαίωση μεικτής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας λόγω «μη αναγνώρισης της Κύπρου»
Η τουρκική εμμονή στη μη αναγνώριση της κυπριακής προεδρίας οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας πριν το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου, επισημαίνει το προεδρείο της επιτροπής το οποίο συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη. «Η απροκάλυπτη πλέον άρνηση της τουρκικής πλευράς οδήγησε στη ματαίωση της συνεδρίασης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η τουρκική εμμονή στη μη αναγνώριση της κυπριακής προεδρίας οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας πριν το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου, επισημαίνει το προεδρείο της επιτροπής το οποίο συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη.
Σε δήλωσή τους η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών Μαριλένα Κοππά και ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αντιπρόεδροι της εν λόγω επιτροπής, επισήμαναν ότι η επιμονή της αντιπροσωπείας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να μην προσκληθεί η κυπριακή προεδρία, οδήγησε σε αδιέξοδο τη σημερινή συνάντηση του Προεδρείου και στη ματαίωση της επόμενης συνεδρίασης της εν λόγω Επιτροπής».
«Δεν αποδεχθήκαμε την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αγνοηθεί ή και να παρακαμφθεί η θεσμική τάξη και η πολιτική πρακτική της ΕΕ», προσθέτουν.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η θέση της ευρωπαϊκής πλευράς είχε καταστεί σαφής από τον περασμένο Ιούλιο, με επιστολή προς τον συμπρόεδρο Αφίφ Ντεμιρκιράν: «η συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πρέπει να πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου, αναγνωρισμένου από τις Συνθήκες θεσμού της ΕΕ. Η τουρκική πλευρά επέλεξε να εφαρμόσει τακτική κωλυσιεργίας τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, επικαλούμενη πρακτικά θέματα χωρίς όμως να απαντά στο κεντρικό αυτό ζήτημα».
Η επιτροπή επανέλαβε ότι επιθυμεί την πραγματοποίηση της συνάντησης τον Δεκέμβριο και ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας είναι θέμα αρχής.
«Η απροκάλυπτη πλέον άρνηση της τουρκικής πλευράς οδήγησε στη ματαίωση της συνεδρίασης», τονίζεται.
«Καταδικάζουμε τη στάση αυτή ως απαράδεκτη. Η καλή πίστη και ο αλληλοσεβασμός είναι βασικές αρχές στις διεθνείς σχέσεις. Η υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν επιτρέπεται να εμπαίζει και να αγνοεί τη θεσμική τάξη και τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία», επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Ελ. Βενιζέλος»: Συνεχίζονται οι ακυρώσεις πτήσεων από Αθήνα με προορισμό χώρες στη Μέση Ανατολή
- Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν μετά τον θάνατο Χαμενεΐ: «Κυνική δολοφονία»
- Live streaming: Ολυμπιακός – Εθνικός
- Κηφισιά: Συνελήφθη 22χρονος που έτρεχε με 197 χλμ/ώρα – Δεν είχε δίπλωμα οδήγησης
- Μητσοτάκης για Ιράν: Δεν κακοκαρδίζει Ισραήλ – ΗΠΑ, αλλά «πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
- Διαψεύδει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τα περί εκτόξευσης ιρανικών πυραύλων προς την Κύπρο
- Ο Κόντης και η… παρερμηνεία για τον Παναθηναϊκό
- Τέμπη: «Όσο αναπνέω θα παλεύω για να μπουν φυλακή όσοι φταίνε» – Συγκλονίζει η Άλμα Λάτα που έχασε την κόρη της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442