Τα αιτήματα των μειονοτήτων παρουσίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση
Τα αιτήματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων παρουσίασε τη Δευτέρα στην υποεπιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. «Δεν θέλουμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας» είπε και τόνισε ότι ζήτησε «ισότητα, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ελευθερία θρησκείας και λατρείας».
Τα αιτήματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων παρουσίασε τη Δευτέρα στην υποεπιτροπή που έχει συσταθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με στόχο το συμβιβασμό των πολιτικών κομμάτων για τη σύνταξη νέου Συντάγματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, είπε: «Δεν θέλουμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε για πρώτη φορά από το 1923 στα μέλη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
«Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι μειονότητες αντιμετώπισαν αδικίες» είπε ο κ. Βαρθολομαίος, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά αλλάζουν σιγά σιγά και γεννιέται μια νέα Τουρκία. Δεν χάσαμε ποτέ την ελπίδα μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε ικανοποιημένοι».
«Δεν θέλουμε τίποτε παρά τα δικαιώματά μας ως πολιτών της Τουρκίας. Θέλουμε ισότητα και όχι διακρίσεις. Διότι είμαστε πολίτες, έχουμε γεννηθεί εδώ, υπηρετήσαμε τη στρατιωτική μας θητεία, πληρώνουμε φόρους και ψηφίζουμε. Ζητήσαμε να μην επαναληφθούν οι αδικίες και να τεθεί αυτό υπό την εγγύηση του νέου Συντάγματος» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ερωτηθείς σχετικά με τα αιτήματα των μειονοτήτων, ο κ.Βαρθολομαίος είπε «ζητήσαμε ισότητα, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ελευθερία θρησκείας και λατρείας. Διότι μέχρι σήμερα το κράτος δεν παρείχε καμία οικονομική βοήθεια προς τις εκκλησίες και τα μειονοτικά σχολεία. Αν όμως μιλάμε για ισότητα, η οποία αναφέρεται στο Σύνταγμα, αυτή πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Επιδαύρου λόγω Byron
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442