
Φοβίζει την Κομισιόν η ραγδαία συρρίκνωση του ενεργητικού των τραπεζών
Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις των μειωμένων τραπεζικών χορηγήσεων στην πραγματική οικονομία εμπεριέχει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιασθεί στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters η απομόχλευση των τραπεζών θα δημιουργούσε πρόβλημα στον δανεισμό της πραγματικής οικονομίας και θα αύξανε σημαντικά τις πιέσεις στο δημόσια χρέη των κρατών.
Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις των μειωμένων τραπεζικών χορηγήσεων στην πραγματική οικονομία εμπεριέχει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιασθεί σήμερα και αύριο στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters η απομόχλευση των τραπεζών θα δημιουργούσε πρόβλημα στον δανεισμό της πραγματικής οικονομίας και θα αύξανε σημαντικά τις πιέσεις στο δημόσια χρέη των κρατών. Όπως τονίζεται, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για μια ενδεχόμενη μη κατάλληλη απομόχλευση από τις τράπεζες για ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
Σημειώνεται πως προ ημερών ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος είχε προειδοποιήσει πως χωρίς τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας οι τράπεζες θα ήταν αναγκασμένες να προβούν σε ραγδαία συρρίκνωση (απομόχλευση) του ενεργητικού τους, με συνέπεια τη σημαντική υποχώρηση της χρηματοδότησης της οικονομίας και ως εκ τούτου τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγούσαν σε ακόμη εντονότερη ύφεση από αυτήν που καταγράφεται μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η απομόχλευση θα επηρέαζε επίσης περαιτέρω αρνητικά τις καταθέσεις, καθώς η μείωση των δανείων έχει αρνητική επίπτωση στις καταθέσεις που τηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ μέσω του ανατροφοδοτικού μηχανισμού καταθέσεων-δανείων θα γινόταν ακόμη πιο δυσχερής η χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς θα επιδεινωνόταν και η ρευστότητα των τραπεζών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλεξάνδρα Αϊδίνη: Έγινε μητέρα για πρώτη φορά, κανείς δεν γνώριζε την εγκυμοσύνη της
- Drone Strike Hits British RAF Base in Cyprus
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Τα δεδομένα στη Super League: «Μαίνεται» η μάχη για τα play out και την παραμονή
- Χριστοδουλίδης μετά την πρόσκρουση drone στη βάση στο Ακρωτήρι: Δεν θα αποτελέσουμε μέρος στρατιωτικής επιχείρησης
- «O Μίροτιτς αποχωρεί στο τέλος της σεζόν από τη Μονακό»
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 6 Μαρτίου
- Ιράν – Λαριτζανί: «Δεν θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442