Στους δήμους ο… λογαριασμός από τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές
Αγώνα δρόμου κάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος προκειμένου να κλείσουν οι παράνομες χωματερές και να μην επιβληθούν τεράστια πρόστιμα που θα ανέρχονται σε 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή. Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Γ.Ραγκούσης ότι σε περίπτωση επιβολής προστίμων θα επιβαρυνθούν οι δήμοι, που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Αγώνα δρόμου κάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος προκειμένου να κλείσουν οι παράνομες χωματερές και να μην επιβληθούν τεράστια πρόστιμα που θα ανέρχονται σε 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή. Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Γ.Ραγκούσης ότι σε περίπτωση επιβολής προστίμων θα επιβαρυνθούν οι δήμοι, που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσουν άλλες 96 ανεξέλεγκτες χωματερές και στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 να αποτελούν παρελθόν και οι υπόλοιπες 250 χωματερές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ.Ραγκούση.
Ο κ.Ραγκούσης εµφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάληξη των διαπραγµατεύσεων µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ-όπως ανέφερε-στα µέσα Ιανουαρίου θα έχουν στις Βρυξέλλες συνάντηση για το θέµα µε τον αρµόδιο επίτροπο.
Ωστόσο, υπήρξε κατηγορηµατικός πως σε περίπτωση επιβολής προστίµων θα επιβαρυνθούν οι δήµοι, που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωµατερών. Ειδικότερα, όπως είπε, θα προωθηθεί άµεσα νοµοθετική ρύθµιση όπου θα προβλέπεται συνυπευθυνότητα ώστε τα πρόστιµα να µεταφέρονται στους δήµους και να εξοφλούνται µέσω παρακράτησης πόρων που προορίζονται γι’ αυτούς.
Στο πλαίσιο πάντως των περιφερειακών σχεδιασµών για τη δηµιουργία οργανωµένων µονάδων διαχείρισης απορριµµάτων, θα προκηρυχθούν µε τη συνδροµή του υπουργείου Εσωτερικών και δύο διεθνείς διαγωνισµοί για την υλοποίηση των απαιτούµενων έργων. Ο πρώτος διαγωνισµός θα αφορά την περιοχή της Πελοποννήσου, όπου βρίσκεται πίσω απ’ όλες τις άλλες περιφέρειες, τόσο ως προς το κλείσιµο ανεξέλεγκτων χωµατερών όσο και προς την κατασκευή ΧΥΤΑ. Ο δεύτερος διαγωνισµός θα περιλαµβάνει περιπτώσεις νησιών, κυρίως µικρών, όπου κρίνεται σχεδόν αδύνατο να αναλάβουν από µόνα τους την υλοποίηση. Ειδικά για τα νησιά θα προηγηθεί και σχετική νοµοθετική ρύθµιση για τον τρόπο που θα γίνουν τα έργα.
Σηµειώνεται ότι και για την Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει διαγωνισµός, έπειτα από έγκριση από το Υπουργικό Συµβούλιο και αφού τα τεύχη δηµοπράτησης δοθούν προς δηµόσια διαβούλευση, προκειµένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να αποφευχθούν κατηγορίες για φωτογραφικές διατάξεις.
Εκκρεµεί για να αρχίσει η διαδικασία αυτή η υπογραφή προγραµµατικής συµφωνίας της Περιφέρειας Αττικής µε τον φορέα διαχείρισης απορριµµάτων του Λεκανοπεδίου (ΕΣ∆ΚΝΑ). Ο κ.Ραγκούσης χαρακτήρισε µάλιστα εξαιρετικά αναίτιες τις αντιδράσεις από εργαζοµένους στους δήµους για τη συµφωνία αυτή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
- «Ο Σπανούλης είναι ο μεγάλος στόχος της Ντουμπάι»
- «Άκυρο» στην αγωγή Τραμπ κατά της Wall Street Journal για την ευχετήρια κάρτα στον Έπσταϊν
- Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης: Το ντέρμπι του UEFA Champions League έρχεται στο MEGA
- Μια νύχτα μόνο: Οι σχέσεις δοκιμάζονται
- Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε λύκειο – Τουλάχιστον 16 τραυματίες
- Φάμελλος: Πυρά σε Μητσοτάκη για Λαζαρίδη – «Σταθερότητα για τους απατεώνες, κατάντια για την Ελλάδα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442