Τιμή-ρεκόρ για κινεζικό βάζο που βρήκαν δύο αδέλφια στην αποθήκη του σπιτιού τους
Η γειτονιά του Ρούσλιπ, στο δυτικό Λονδίνο, δεν φημίζεται για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της. Ωστόσο, η δημοπρασία κινεζικού βάζου από έναν τοπικό οίκο, που έπιασε την αστρονομική τιμή των 43 εκατ. λιρών, θα πρέπει να έχει αφήσει άφωνους τους οίκους Sotheby’s και Christie's.
Η γειτονιά του Ρούσλιπ, στο δυτικό Λονδίνο, δεν φημίζεται για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της. Ωστόσο, η δημοπρασία κινεζικού βάζου από έναν τοπικό οίκο, που έπιασε την αστρονομική τιμή των 43 εκατ. λιρών, θα πρέπει να έχει αφήσει άφωνους τους οίκους Sotheby’s και Christie’s.
Το πορσελάνινο βάζο του 18ου αιώνα, από την εποχή του αυτοκράτορα Κιαν Λονγκ, βρέθηκε στο ξεκαθάρισμα ενός σπιτιού και πιστεύεται ότι έπιασε τιμή ρεκόρ για κινεζικό έργο τέχνης σε δημοπρασία.
Η πώληση ξεπέρασε κάθε προσδοκία τόσο του οίκου Bainbridge’s, που τη διοργάνωσε, όσο και των ιδιοκτητών του βάζου, δύο αδελφών που κληρονόμησαν το σπίτι από τους γονείς τους και προχώρησαν στο γενναίο ξεκαθάρισμα της αποθήκης τους.
Το βάζο έφτασε στην οικογένεια των Άγγλων στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, όμως ποτέ δεν θα γίνει γνωστό το πώς.
Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε πως πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα κινεζικά βάζα που βγήκαν σε δημοπρασία στη διάρκεια του αιώνα.
Όπως έγινε γνωστό, ο αγοραστής είναι Κινέζος, δεν έχει όμως γίνει γνωστό το όνομά του. Πάντως, για να φτάσει το βάζο στο χέρια του θα πρέπει να πληρώσει και ένα επιπλέον 20% σε φόρους.
Κινέζοι αγοραστές τον τελευταίο καιρό πληρώνουν ακριβά ποσά, για να αποκτήσουν αντικείμενα, που ανήκουν στην πολιτιστική τους κληρονομιά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Παναθηναϊκός κοντράρεται με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ
- Tablets που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν παίζοντας
- Βιμ Βέντερς: «Οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά όχι με πολιτικό τρόπο»
- Η ΚΕΔΕ δηλώνει «παρών» στην αναθεώρηση του Συντάγματος με θέσεις και προτάσεις
- Σπουδαία νίκη κόντρα στους πρωταθλητές για τους Μπακς (93-110) – «Καθάρισαν» Λέικερς και Μπλέιζερς
- Βενεζουέλα: Η Ροντρίκες υπόσχεται ελεύθερες εκλογές

