
Τιμή-ρεκόρ για κινεζικό βάζο που βρήκαν δύο αδέλφια στην αποθήκη του σπιτιού τους
Η γειτονιά του Ρούσλιπ, στο δυτικό Λονδίνο, δεν φημίζεται για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της. Ωστόσο, η δημοπρασία κινεζικού βάζου από έναν τοπικό οίκο, που έπιασε την αστρονομική τιμή των 43 εκατ. λιρών, θα πρέπει να έχει αφήσει άφωνους τους οίκους Sotheby’s και Christie's.
Η γειτονιά του Ρούσλιπ, στο δυτικό Λονδίνο, δεν φημίζεται για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της. Ωστόσο, η δημοπρασία κινεζικού βάζου από έναν τοπικό οίκο, που έπιασε την αστρονομική τιμή των 43 εκατ. λιρών, θα πρέπει να έχει αφήσει άφωνους τους οίκους Sotheby’s και Christie’s.
Το πορσελάνινο βάζο του 18ου αιώνα, από την εποχή του αυτοκράτορα Κιαν Λονγκ, βρέθηκε στο ξεκαθάρισμα ενός σπιτιού και πιστεύεται ότι έπιασε τιμή ρεκόρ για κινεζικό έργο τέχνης σε δημοπρασία.
Η πώληση ξεπέρασε κάθε προσδοκία τόσο του οίκου Bainbridge’s, που τη διοργάνωσε, όσο και των ιδιοκτητών του βάζου, δύο αδελφών που κληρονόμησαν το σπίτι από τους γονείς τους και προχώρησαν στο γενναίο ξεκαθάρισμα της αποθήκης τους.
Το βάζο έφτασε στην οικογένεια των Άγγλων στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, όμως ποτέ δεν θα γίνει γνωστό το πώς.
Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε πως πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα κινεζικά βάζα που βγήκαν σε δημοπρασία στη διάρκεια του αιώνα.
Όπως έγινε γνωστό, ο αγοραστής είναι Κινέζος, δεν έχει όμως γίνει γνωστό το όνομά του. Πάντως, για να φτάσει το βάζο στο χέρια του θα πρέπει να πληρώσει και ένα επιπλέον 20% σε φόρους.
Κινέζοι αγοραστές τον τελευταίο καιρό πληρώνουν ακριβά ποσά, για να αποκτήσουν αντικείμενα, που ανήκουν στην πολιτιστική τους κληρονομιά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συναλλαγή Σεβαστίδη και Φλωρίδη μπροστά στα μάτια μας – Θέλει να τρομοκρατήσει συγγενείς και συνηγόρους στη δίκη των Τεμπών
- Εθνική Ελλάδας: Η 11άδα για το φιλικό με την Ουγγαρία
- LIVE: Ελλάδα – Γερμανία
- Κακοκαιρία Erminio: Σφοδρή χαλαζόπτωση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ισχυροί άνεμοι και βροχές
- Βουλή: «Τεχνητή ένταση» καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση – «Ο πρωθυπουργός δεν ξεφύγει από τα ερωτήματα», απαντά ο Μάντζος
- Πλούτος ή επιβίωση; Η σοκαριστική αιτία που η Gen Z στην Κίνα λατρεύει την Κρις Τζένερ ως θεότητα




