Τα παραδοσιακά τυριά της Ίου
Με την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ίο, οι κάτοικοι στράφηκαν στον τουρισμό για να ζήσουν, εγκατέλειψαν την καλλιεργήσιμη γη, και οι λιγοστοί κτηνοτρόφοι που κράτησαν κοπάδια στον ορεινό όγκο του νησιού, δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις προδιαγραφές της σύγχρονης τυροκομίας.
Με την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ίο, οι κάτοικοι στράφηκαν στον τουρισμό για να ζήσουν, εγκατέλειψαν την καλλιεργήσιμη γη, και οι λιγοστοί κτηνοτρόφοι που κράτησαν κοπάδια στον ορεινό όγκο του νησιού, δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις προδιαγραφές της σύγχρονης τυροκομίας. Ο Δήμος Ιητών θέλοντας να αναστρέψει αυτές τις τάσεις προχώρησε στη δημιουργία μιας σύγχρονης τυροκομικής μονάδας στην περιοχή Διασέλια στο δρόμο προς το Μαγγανάρι. Το Φεβρουαρίου του 2007, ξεκίνησε να λειτουργεί το Δημοτικό τυροκομείο Ίου, το οποίο εξασφάλισε την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων. Το σπουδαίο είναι ότι το τυροκομείο ανέδειξε τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού αφού αξιοποίησε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου και επιπλέον έδωσε τη δυνατότητα και το κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία για να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχει τουρισμός. Η λειτουργία του τυροκομείου τους εξασφαλίζει ένα σταθερό εισόδημα, ενώ παράλληλα δεν έχουν απώλειες από το γάλα αφού το παραδίδουν στο τυροκομείο και δεν χρειάζεται να το συντηρήσουν οι ίδιοι. Το τυροκομείο απασχολεί 4 άτομα μόνιμους κάτοικους της Ίου και έχει κρατήσει στον πρωτογενή τομέα 38 κτηνοτρόφους με τις οικογένειές τους.
Τα παραδοσιακά τυριά που παράγονται από το Τυροκομείο της Ίου
Τα τυριά παράγονται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή χρωστικών, με πρώτη ύλη το γάλα από τα ζώα που εκτρέφονται με τα βότανα του νησιού και την αλμύρα της θάλασσας.
- Το Σκοτύρι Ίου
Ένα αλοιφώδους υφής τυρί με πικάντικη γεύση και άρωμα από θρούμπη. Ανήκει στην κατηγορία των ανακατασκευασμένων τυριών διότι προέρχεται από μείγμα μυζήθρας και κεφαλοτυριού Ίου με προσθήκη διάφορων αρωματικών όπως θρούμπη και ξύδι. Παρασκευάζεται εδώ και αιώνες στο νησί και ο τρόπος παρασκευής του ήταν τρόπος συντήρησης της μυζήθρας που δεν καταναλωνόταν άμεσα και τρόπος αξιοποίησης του κεφαλοτυριού που για κάποιο λόγο δεν είχε ελκυστική εμφάνιση. - Το Ξινό Ίου
Είναι αλοιφώδες άσπρο τυρί με ελαφριά υπόξινη γεύση που συντροφεύει ευχάριστα την ντομάτα, την κάππαρη, και το ντάκο. Παράγεται από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα που προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στο νησί της Ίου. Διαφέρει από την ξινομυζήθρα της Νάξου και παρόμοια τυριά άλλων νησιών και γευστικά και σε υφή, καθιστώντας την σήμα κατατεθέν του νησιού. - Το Νιώτικο κεφαλοτύρι
Είναι σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο και λίγο αγελαδινό γάλα που προέρχεται μόνο από ζώα που εκτρέφονται στο νησί της Ίου. Παράγεται με χιλιόχρονη συνταγή όπως εξελίχθηκε και εμπλουτίστηκε με το πέρασμα του χρόνου και την εφευρετικότητα των κατοίκων του νησιού. - Μυζήθρα Ίου
Μαλακό τυρί που αποτελεί μέρος της τυροκόμησης του νιώτικου κεφαλοτυριού, συμμετέχοντας στις ιδιαιτερότητες παραγωγής του. Προέρχεται από το τυρόγαλα με προσθήκη μικρής ποσότητας γάλακτος. Είναι περιζήτητη στα γύρω νησιά λόγω ποιότητας και γεύσης. Οι μυζηθρόπιτες Ίου και τα μακαρόνια με μυζήθρα είναι σκέτη απόλαυση. Δεδομένου ότι διατίθεται φρέσκια, είναι αφράτη και σχετικά ανάλατη. - Γραβιέρα Ίου
Σκληρό τυρί κυρίως από αγελαδινό γάλα που προέρχεται μόνο από ζώα που εκτρέφονται στο νησί της Ίου. Ταιριάζει θαυμάσια σε όλες τις συνταγές της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Είναι ένα κιτρινωπό τυρί με πιο ήπια γεύση από το Νιώτικο κεφαλοτύρι και με ιδιαίτερη γαστρονομική αξία.
Ένα σύγχρονο τυροκομείο
Το τυροκομείο της Ίου τηρεί όλες τις υγειονομικές απαιτήσεις της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και έχει πιστοποιηθεί με το σύστημα HACCP σύμφωνα με το CODEX ALIMENTARIUS (Κώδικας Τροφίμων). Η παραγωγική διαδικασία γίνεται σε ελεγχόμενες και ρυθμιζόμενες συνθήκες και η ωρίμανση των τυριών γίνεται σε σύγχρονα ωριμαντήρια με αυτοματοποιημένα ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, ελαχιστοποιούνται οι αστοχίες στο τελικό προϊόν και εξασφαλίζονται ποιοτικά και ασφαλή τυροκομικά προϊόντα.
Το βραβευμένο τυροκομείο
Το τυροκομείο της Ίου διακρίθηκε ως επιχείρηση από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στα πλαίσια των European Enterprise Awards 2010 και έφτασε μέχρι την επίσημη απονομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μαδρίτη στην κατηγορία «Improving the Business Environment Award», όπου έλαβε τη δεύτερη θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Που θα βρείτε τα παραδοσιακά τυριά της Ίου
- Στο Λιμάνι, στην Χρυσή Ακτή λειτουργεί πωλητήριο των τυροκομικών προϊόντων (τηλέφωνο: 22860 92441) το οποίο διαθέτει και πλήθος άλλων παραδοσιακών προϊόντων του νησιού, όπως βιολογική κάππαρη, μέλι, διάφορα βότανα και κρασί.
- Στακιάς Αθανάσιος , Κορνεάδου 2, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ. 210 7226919
- Ευθυμία Ζιώγα (Effis’s Deli), Αγίου Ιωάννη 12, Γλυφάδα Τηλ: 210 8944220
- Σταυρόπουλος Ιωάννης, Αγίου Ιωάννη 23Β, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6017731
Το Τυροκομείο της Ίου
- Ευλογιά προβάτων: Τα ποσά και οι δικαιούχοι των αγροτικών αποζημιώσεων για το χαμένο εισόδημα
- «Οι εθελοντές είναι συχνά οι πρώτοι που δρουν σε στιγμές κρίσεων»
- H Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί τον Ολυμπιακό να παίξει στη Λεμεσσό αντί για το ΣΕΦ
- Θρήνος στην κηδεία του 24χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα
- «Φως στο Τούνελ»: Αποκαλυπτικά στοιχεία για δύο σκοτεινές υποθέσεις
- «Φαίνεται τόσο υπέροχος» – Ο Τζακ Νίκολσον σε σπάνια φωτογραφία με τα παιδιά του (και σε τρελή φόρμα)



