Η Ιζαμπέλ Υπέρ και ο Ψαραντώνης στο Φεστιβάλ Αθηνών
Παλαιοί γνώριμοι ανεβαίνουν φέτος στη σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών. Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ένα αφιέρωμα στην Πίνα Μπάους και ο κύκλος «Προμηθέας» περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα, στο οποίο ξεχωρίζει η παρουσία της Ιζαμπέλ Υπέρ. Η φερμένη από άλλους κόσμους φωνή του Ψαραντώνη θα ηχήσει στον ιερό χώρο του Ηρωδείου. Περικοπές λόγω κρίσης και στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ.
2
Παλαιοί γνώριμοι ανεβαίνουν φέτος στη σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών.
Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ένα αφιέρωμα στην Πίνα Μπάους και ο κύκλος «Προμηθέας» περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα, στο οποίο ξεχωρίζει η παρουσία της Ιζαμπέλ Υπέρ που θα ερμηνεύσει Μπλανς Ντυμπουά.
Στις 2 Ιουνίου διοργανώνεται ο «ιερός χώρος» του Ηρωδείου θα φιλοξενήσει τον κρητικό λυράρη Ψαραντώνη, με τη συμμετοχή του Γιάννη Αγγελάκα.
Ανάμεσα στις παραστάσεις που ξεχωρίζουν είναι το «Ένα Λεωφορείο», βασισμένο στο περίφημο Λεωφορείο ο Πόθος. Τον ρόλο-θρύλο της Μπλανς Ντυμπουά ενσαρκώνει η Ιζαμπέλ Υπέρ. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του Πολωνού Κριστόφ Βαρλικόφσκι, ανεβαίνει στις 2, 3, 4 και 5 Ιουλιου στο κτίριο Πειραιως 260 (Η).
Στον ίδιο χώρο έρχεται φέτος και ο Πέτερ Στάϊν με την δωδεκάωρη παράστασή του, «Οι δαίμονες», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, με θίασο 30 Ιταλών ηθοποιών, ανάμεσά τους και η σύζυγος τού Στάϊν, Μανταλένα Κρίπα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί το Σαββατο-κύριακο, 3 και 4 Ιουλίου, από τις 11.00 έως τις 22.30.
Το Φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα στις 2 Ιουνίου με το έργο Αγγελοι στην Αμερική του Tόνυ Κούσνερ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη με πρωταγωνιστές τους Ζέτα Δούκα, Θανάση Ευθυμιάδη, Δημήτρη Λιγνάδη, Χρήστο Λούλη, Μάγια Λυμπεροπούλου.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες θεατρικές παραστάσεις: Το έργο Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν του Ίψεν θα παρουσιάσει ο Τόμας Οστερμάιερ στις 24, 25, 26 και 27 Ιουνίου ενώ τον Αύγουστο ο ίδιος «ανεβάζει» Οθέλλο.
Η Φιόνα Σο επιστρέφει με την παράσταση Μάνα Κουράγιο του Μπ.Μπρεχτ. Παράλληλα, στον κύκλο «Προμηθέας», η μυθική μορφή προσεγγίζεται μέσα από την καλλιτεχνική συνεργασία τριών θεάτρων από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Τουρκία στις παραστάσεις Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, How to forget in 10 steps [Anti-Prometheus] και O Προμηθέας στην Αθήνα.
Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή «ανεβαίνει» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 9 και 10 Ιουλίου με πρωταγωνιστές τους Κ.Μαρκουλάκη και Κ.Καραμπέτη.
Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Βουτσάς και Γρηγόρης Βαλτινός παρουσιάζουν τους Αχαρνής του Αριστοφάνη.
Δύο ασκήσεις πάνω στην Ερωφίλη του Β.Κορνάρου καταλήγουν σε πάρτι.
Πολυσυλλεκτικό το μουσικό πρόγραμμα: ο Τούρκος Φαζίλ Σάι, η Μαρία Φαραντούρη, η Καμεράτα, η Ορχήστρα Νέων «Σιμόν Μπολιβάρ» της Βενεζουέλας, ο Ντέμης Ρούσσος, η Bασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Αμστερνταμ, ο Καετάνο Βελόζο -γνωστός ως Βραζιλιάνος «Ντύλαν» εμφανίζονται στο Φεστιβάλ Αθηνών. Θα παρουσιαστεί και η όπερα Πυγμαλίων.
Φόρο τιμής στον κόσμο των φάδος αποτίει η Κριστίνα Μπράνκο.
Διαβάστε αναλυτικά: Οι συναυλίες του Φεστιβάλ Αθηνών
Αφιέρωμα στην Πίνα Μπάους, η εκλεκτή ομάδα χορευτών του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης υπό τον Μπενζαμέν Μιλπιέ, ο Τζόνα Μπόκαερ, η Κατρίν Ντιβερρές είναι μερικά από τα ονόματα που θα παρουσιαστούν και θα δώσουν χορευτικές παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
«Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει διεθνή ακτινοβολία. Ο Γιώργος Λούκος έβαλε ψηλά τον πήχυ, τάραξε τα νερά» είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος. Πρόσθεσε πως «εδώ έχουμε ένα θησαυρό, που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να συνδέσουμε αυτό που προσφέρουμε ως πολιτιστικό προϊόν, με τον τουρισμό. Το Φεστιβάλ έχει προσφέρει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση και θα το συνδέσουμε και με το ηλεκτρονικό δίκτυο εισιτηρίων».
Όσον αφορά την Επίδαυρο, φέτος, ο μόνος ξένος σκηνοθέτης, που τόλμησε να ανεβάσει παράσταση, είναι ο Τόμας Οστερμάγιερ, που υπογράφει τον Οθέλο του Σέξπηρ, σε παγκόσμια πρώτη (6,7/8). «Ελάχιστοι ξένοι έχουν δεχτεί την πρότασή μου να σκηνοθετήσουν στην Επίδαυρο. Τους φοβίζει, νιώθουν δέος», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος.
Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Περικοπές και στο Ελληνικό Φεστιβάλ
Μειωμένη κατά 20% είναι τα δύο τελευταία χρόνια η επιχορήγηση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες περικοπές, στο πλαίσιο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, κατέληξε σε ένα πρόγραμμα με «κριτήριο επιλογής τις ακυρώσεις»εξοικονομώντας 1.850.000 ευρώ.
Στις ακυρώσεις συμπεριλαμβάνονται η βρετανική Μάνα Κουράγιο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Ντέμπ.Γουόνερ, που υμνήθηκε από τους κριτικούς, καθώς επίσης και η κερδοφόρος για το Φεστιβάλ συνεργασία του με την υπερατλαντική γέφυρα πολιτισμού «Bridge project» των Σαμ Μέντες και Κέβιν Σπέισι (πέρσι, το Χειμωνιάτικο Παραμύθι έκοψε πολλά εισιτήρια στην Επίδαυρο).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι «φτωχοί» αγρότες του Μεσαίωνα γιόρταζαν καλύτερα από εσένα αυτές τις μέρες
- Gen Z: Οικονομική αβεβαιότητα και ψυχική υγεία
- Φέτος η Ευρώπη θρηνεί την διατλαντικη συμμαχια – Τι θα ακολουθήσει;
- Μοιραία λάθη στις πλαγιές του θανάτου – Τρομάζουν οι αριθμοί
- Κληρονομικό δίκαιο: Πώς ενεργοποιεί αδρανείς περιουσίες και φέρνει έσοδα στα κρατικά ταμεία
- Τέλος χρόνου για 280.000 «αιώνιους» φοιτητές








