Στην Ελλάδα ο κρόκος μάς είναι γνωστός περισσότερο ως σαφράν. Ξέρουμε όμως ότι η χώρα μας είναι ένας από τους τέσσερις μοναδικούς τόπους στον κόσμο, όπου καλλιεργείται ο κρόκος;
Πρωτοέφτασε πριν από τρεις αιώνες στην περιοχή της Κοζάνης, όπου και ξεκίνησε η καλλιέργειά του, με το μεγαλύτερο μέρος της στα κροκοχώρια του Δήμου Ελιμείας. Αλλωστε η έδρα του δήμου λέγεται Κρόκος.
Χρησιμοποιείστε το για να δώσετε ξεχωριστή γεύση στο φαγητό ή στα γλυκίσματά σας. Εκτός από αυτό θεωρείται ότι καταπολεμά τον πονοκέφαλο, ότι τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και ότι φρεσκάρει το νου. Γιατί ο κρόκος είναι και φάρμακο, όπως τουλάχιστον αποδεικνύουν οι έρευνες, αλλά και όπως διαπιστώνεται από αναφορές σε παλαιά κείμενα.

Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης