Συμβουλές
Το κατάλληλο κουπί
Δεν υπάρχει ιδανικό κουπί. Κάθε κωπηλάτης πρέπει να βρει μόνος του, έπειτα από δοκιμή, το κουπί που του ταιριάζει. Μην ξεχνάτε ότι το κουπί είναι σημαντικότατο στοιχείο και επηρεάζει σημαντικά τις επιδόσεις αλλά και την απόλαυση του αθλήματος. Ρωτήστε κάποιον ειδικό και δοκιμάστε αρκετά πριν καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει, ανάλογα και με τον τύπο του σκάφους και τη χρήση του.
Η σωστή θέση κωπηλασίας
Καθήστε αναπαυτικά. Η μέση σας πρέπει να ακουμπά στο κάθισμα, αν υπάρχει, και τα γόνατα να είναι λυγισμένα σε άνετη θέση. Αν τα πόδια είναι πολύ τεντωμένα, το αποτέλεσμα είναι να κουραστεί η μέση σας. Αν πάλι είναι πολύ λυγισμένα, το κουπί θα χτυπά πάνω στα γόνατα.
Σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο κρατάτε το κουπί. Για να τον πετύχετε, βάλτε το κέντρο του κουπιού στο κεφάλι σας, φέρτε τα χέρια σας στο ύψος των ώμων και πιάστε το. Οι αγκώνες πρέπει να είναι λυγισμένοι σε περίπου ορθή γωνία. Κανονικά, τα χέρια σας θα απέχουν εξίσου από τα δύο άκρα του κουπιού. Φέρτε το κουπί μπροστά σας και ετοιμαστείτε για την κωπηλασία. Τα χέρια δεν πρέπει να σφίγγουν πολύ το κουπί γιατί κουράζονται οι καρποί. Η πιο αποτελεσματική κωπηλασία γίνεται χρησιμοποιώντας και στρίβοντας όλο τον κορμό, ο οποίος δεν πρέπει να σκύβει και να καμπουριάζει.
Το πτερύγιο πρέπει να βυθίζεται στο νερό λίγο μπροστά από τα πόδια σας και να βγαίνει από το νερό, όταν φτάνει στους γοφούς σας. Επίσης πρέπει να βυθίζετε το πτερύγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο σκάφος για να μετατρέπεται όλη σχεδόν η ενέργεια σε ευθύγραμμη προώθηση.
Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι
Πριν ξεκινήσετε για μια εκδρομή με Κανό-Καγιάκ, απαντήστε στα πιο κάτω ερωτήματα:
– Εχω την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία;
– Eχω ξαναταξιδέψει σε αυτό το μέρος;
– Υπάρχει περίπτωση να έχει αλλάξει κάτι στη συγκεκριμένη διαδρομή;
– Πόσο κρύα θα είναι τα νερά;
– Βρίσκομαι σε καλή φυσική κατάσταση;
– Γνωρίζω τις απαραίτητες κωπηλατικές τεχνικές (roll);
– Ξέρω τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ατυχήματος (τεχνικές διάσωσης);
– Θα είμαι μόνος ή με άλλους;
– Αν ναι, με πόσους και τι γνώσεις έχουν;
– Αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, θα ξέρουν τι να κάνουν;
– Εχω τον απαραίτητο εξοπλισμό;
– Φορώ τα κατάλληλα ρούχα;
– Είμαι προετοιμασμένος για όλες τις περιπτώσεις;
Ρουχισμός: υλικά και ιδιότητες
|
Ρούχα
βαμβακερά |
Ρούχα
μάλλινα |
Ρούχα από
πολυεστέρα |
Ρούχα από
νάιλον |
Πολυ-
προπυλαίνιο (wetsuits) |
|
|
Kατακράτηση
νερού |
Μεγάλη
|
Μεγάλη
|
Χαμηλή
|
Μέτρια
|
Ελάχιστη
|
|
Διάρκεια στεγνώματος
|
Μεγάλη
|
Μεγάλη
|
Μικρή
|
Μικρή
|
Ελάχιστη
|
|
Απώλεια σωματικής θερμότητας (βρεγμένα)
|
Μεγάλη
|
Μικρή
|
Μικρή
|
Μέτρια
|
Μικρή
|
|
Ανεση
(αν είναι στεγνά) |
Μεγάλη
|
Μέτρια
|
Μεγάλη
|
Μέτρια
|
Μέτρια
|
|
Μάζεμα
(όταν βρέχονται) |
Μεγάλο
|
Μεγάλο
|
Μικρό
|
Μικρό
|
Μεγάλο
|
|
Αντοχή
|
Μέτρια
|
Μέτρια
|
Μεγάλη
|
Μεγάλη
|
Μέτρια
|
|
Ποικιλία
χρωμάτων |
Μεγάλη
|
Μεγάλη
|
Μεγάλη
|
Μεγάλη
|
Μέτρια
|
|
Καταλληλότητα
για κωπηλασία |
Χαμηλή
|
Χαμηλή
|
Μεγάλη
|
Μέτρια
|
Μέτρια
|
|
Καταλληλότητα
για κατασκήνωση |
Μέτρια
|
Μεγάλη
|
Μεγάλη
|
Μέτρια
|
Μέτρια
|
Προσωπικές επιγραφές
Τα κανό και τα καγιάκ σήμερα φτιάχνονται σε πολλά χρώματα. Αρκετοί όμως είναι αυτοί που θέλουν να γράψουν κάτι δικό τους πάνω στο σκάφος, όπως κάποιο όνομα, π.χ. Καλό είναι να μη χρησιμοποιήσετε μπογιές και πινέλα, γιατί δεν πιάνουν καλά στις επιφάνειες του σκάφους. Η καλύτερη και απλούστερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε πλαστικά και διαφανή αυτοκόλλητα σήματα και γράμματα.
Μεταφορά Κανό-Καγιάκ
Μπορείτε να τα μεταφέρετε στην οροφή του αυτοκινήτου σας, δεμένα σε ειδική σχάρα. Είναι εύκολα στη μεταφορά λόγω μικρού βάρους (20 έως 40 κιλά) και αεροδυναμικού σχήματος. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους μπορείτε να τα μεταφέρετε και χωρίς την ειδική σχάρα. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά μαξιλάρια από αφρώδες υλικό και να τα τοποθετήσετε στην οροφή του αυτοκινήτου σας. Εκεί ακουμπάτε αναποδογυρισμένο το σκάφος και το δένετε με ιμάντες από τους προφυλακτήρες, μπρος και πίσω. Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή γιατί, αν το σκάφος λυθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα. Από την άλλη, το υπερβολικό σφίξιμο των σχοινιών μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο σκάφος.
Συντήρηση
Τα μοντέρνα κανό και καγιάκ δεν χρειάζονται ειδική συντήρηση. Αρκεί μια επιθεώρηση μετά τη χρήση για τυχόν μικροζημιές. Αν έχουν πλεύσει σε αλμυρό νερό, καλό είναι να τα ξεπλύνουμε με καθαρό νερό. Αν πρόκειται να τα αποθηκεύσουμε μεγάλο διάστημα, πρέπει να αφαιρέσουμε την υγρασία.
Αποθήκευση
Ο σωστός τρόπος είναι να τοποθετήσουμε το κανό-καγιάκ όρθιο στον αποθηκευτικό χώρο, ακουμπώντας μόνο την πλώρη του (ή την πρύμνη) στο πάτωμα. Οπου αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω χαμηλού ταβανιού, μπορείτε να το ακουμπήσετε κατά μήκος αλλά στο πλάι, έτσι ώστε να ακουμπά η πλαϊνή του πλευρά στο πάτωμα. Κανονικά δεν πρέπει να ακουμπά η πλευρά που έρχεται σε επαφή με το νερό στο έδαφος. Αν θέλετε να το αφήσετε κάτω, μόνο ανάποδα. Καλό είναι επίσης να στρώνετε προηγουμένως κάποιο μαλακό κάλυμμα εκεί που πατά το σκάφος, όπως φύλλα από φελιζόλ. Εναλλακτικά, μπορείτε να το κρεμάσετε από το ταβάνι με ιμάντες. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου επηρεάζει αρνητικά τα πλαστικά υλικά από τα οποία κατασκευάζονται στην πλειοψηφία τους τα σημερινά κανό και καγιάκ. Επομένως, πρέπει να φροντίζετε ώστε να μην το χτυπά ο ήλιος στο χώρο αποθήκευσης. Αυτό βέβαια δεν ισχύει στην περίπτωση που το σκεπάσετε με κάποιο πάνινο κάλυμμα.
Αν σχεδιάζετε πολυήμερες εκδρομές με κανό
– Προτιμήστε σωσίβια με πολλές τσέπες για χρήσιμα μικροαντικείμενα.
– Υπάρχουν ειδικές αδιάβροχες θήκες που προσαρμόζονται στο σκάφος για πολλά χρήσιμα αντικείμενα.
– Πρέπει να έχετε μαζί σας ραδιόφωνο UHF και έξτρα μπαταρίες σε αδιάβροχη θήκη.
– Προμηθευτείτε κατάλληλους χάρτες της περιοχής.
– Πάρτε μαζί σας μια ομπρέλα παραλίας. Θα σας φανεί χρήσιμη τόσο στον ήλιο όσο και στη βροχή.
- Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος – Υπολογισμός και δικαιούχοι – Τι να κάνετε αν δεν το λάβετε
- Την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Ζαφείρης
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου μιλάει ανοιχτά για την «πολύ περίπλοκη» σχέση της με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν
- Τι ώρα είναι στον Άρη; Γιατί ο χρόνος τρέχει ταχύτερα στον γείτονα της Γης
- Προκλητικός ο Πολάκης – Φοβάται τα ύψη από τα θεωρεία – ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να σβήσει ο ήλιος – Ευτυχώς
- Την ίδρυση Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης ζητάει ο Δήμος Πάρου




