Ιαπωνικός δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη
Σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη τέθηκε με επιτυχία ο ιαπωνικός δορυφόρος SELENE (Selenological and Engineering Explorer) στην πιο περίπλοκη αποστολή έπειτα από το αμερικανικό πρόγραμμα Apollo τις δεκαετίες του 1960 και 1970.
28
Σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη τέθηκε με επιτυχία ο ιαπωνικός δορυφόρος SELENE (Selenological and Engineering Explorer) στην πιο περίπλοκη αποστολή έπειτα από το αμερικανικό πρόγραμμα Apollo τις δεκαετίες του 1960 και 1970.
Το ιαπωνικό σκάφος περιστρέφεται σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων από τη σεληνιακή επιφάνεια. Μέρος της αποστολής είναι η ανάπτυξη άλλων δύο, μικρότερων δορυφόρων πάνω από τους πόλους του φεγγαριού.
Η αποστολή κόστισε περίπου 200 εκατ. ευρώ και αποτελεί το καμάρι της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA).
Ο SELENE πρόκειται να συγκεντρώσει από το Δεκέμβριο γεωλογικά, τοπογραφικά και άλλα στοιχεία της Σελήνης, καθώς θα χαρτογραφεί την επιφάνειά της.
«Πρόκειται για μεγάλο βήμα εμπρός. Όλα πάνε καλά και είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση» δήλωσε ένας εκ των υπευθύνων του προγράμματος.
Η NASA σχεδιάζει την εκτόξευση του Lunar Reconnaissance Orbiter στα τέλη του 2008. Φέτος αναμένεται και η αναχώρηση του κινεζικού Change, επίσης με προορισμό τη Σελήνη, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει το ινδικό Chandrayaan.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Νέο πρόβλημα στο cloud της Amazon λόγω των επιθέσεων drone στη Μέση Ανατολή
- ΕΦΚΑ: Στον εισαγγελέα οι 22 συλληφθέντες για τη μεγάλη απάτη
- Δένδιας για την 25η Μαρτίου: Τιμάμε αυτούς που διαμόρφωσαν εθνική συνείδηση, μετατρέποντάς την σε επαναστατική πράξη
- Ιστορίες: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου – Αυτό το Σάββατο με τα ΝΕΑ
- ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και συλλήψεις σε εκπαιδευτήρια που εξαπατούσαν πελάτες με πτυχία «μαϊμού»
- ΜΜΕ Βραζιλίας: «Μπεσίκτας και Παναθηναϊκός ενδιαφέρονται για τον Φερεϊρίνια»

