36

Η αρχαιολογική υπηρεσία της Αιγύπτου θα πραγματοποιήσει γενετικές αναλύσεις σε μια μη ταυτοποιημένη μούμια προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον Τούθμοσις Α της 18ης Δυναστείας. Ο φαραώ ήταν συγγενής της βασίλισσας Χατσεπσούτ, της οποίας η μούμια αναγνωρίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ζαχί Χαουάς, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η μούμια που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι ανήκε στον Τούθμοσις στην πραγματικότητα ήταν ένας πολύ νεαρότερος άνδρας που είχε σκοτωθεί από τραύμα βέλους.

Όπως αναφέρει το Reuters, το γενετικό υλικό της νέας μούμια θα συγκριθεί με το DNA από μούμιες γνωστών συγγενών του Τούθμοσις. Ανάμεσά τους, οι μούμιες της Χατσεψούτ και των φαραώ Τούθμοσις Β και Γ.

Ο Τούθμοσις Α΄ανέλαβε την εξουσία γύρω στο 1506 π.Χ και ηγήθηκε μιας σειράς επιτυχημένων στρατιωτικών επιχειρήσεων που επέκτειναν την αιγυπτιακή αυτοκρατορία στη Νουβία.

Διάδοχός του ήταν ο Τούθμοσις Β, γιος του από μη επίσημη σύζυγο, ο οποίος για να διατηρήσει τη θέση του στο θρόνο παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του Χατσεψούτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ