Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Κοινό ανακοινωθέν από Σιράκ και Ζιντάο για τα πυρηνικά Τεχεράνης και Πιονγιάνγκ

Κοινό ανακοινωθέν από Σιράκ και Ζιντάο για τα πυρηνικά Τεχεράνης και Πιονγιάνγκ

Την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κίνα ζήτησε από την ΕΕ ο Ζακ Σιράκ, που επισκέπτεται το Πεκίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, και, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν κοινό προβληματισμό για τα πυρηνικά της Β.Κορέας.

71

Την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κίνα ζήτησε από την ΕΕ ο Ζακ Σιράκ, που επισκέπτεται το Πεκίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, και, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν τον κοινό προβληματισμό τους για την πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο Σιράκ κάλεσε για άλλη μια φορά την ΕΕ να άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κίνα, αποκαλώντας το «έναν αναχρονισμό», καθώς και να βελτιώσει το επίπεδο των οικονομικών της σχέσεων με την χώρα.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και αρκετές χώρες της ΕΕ εμμένουν στην διατήρηση του εμπάργκο, που είχε επιβληθεί μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989. Η Κίνα χαρακτηρίζει το εμπάργκο ως ένα «απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου».

Ακόμη, ο Σιράκ και ο Ζιντάο εξέφρασαν από κοινού «βαθύτατη ανησυχία» για την κρίση που προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας, καλώντας για την επίλυση του ζητήματος με κατεπείγουσες διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Σε κοινή τους διακήρυξη, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ψήφισμα 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσαν να επαναληφθούν οι εξαμερείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, απηύθυναν κοινή έκκληση και προς το Ιράν να σεβασθεί το ψήφισμα 1696 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτεί από την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Σιράκ υπεγράφη συμφωνία της Κίνας με την Airbus για τη δημιουργία αλυσίδας συναρμολόγησης των αεροσκαφών A320 στην Τιαντζίν, τα πρώτα εκ των οποίων θα παραδοθούν το 2009, καθώς και για την αγορά 150 τέτοιων αεροσκαφών. Στη συμφωνία περιελήφθη «οψιόν» για την αγορά 20 αεροσκαφών A350.

Ακόμη, ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας Alstom, Πατρίκ Κρον, και ο υπουργός Σιδηροδρόμων της Κίνας, Λιού Σιτζάν, υπέγραψαν την Πέμπτη συμφωνία για την κατασκευή 500 φορτηγών τρένων από τη γαλλική εταιρεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο