Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Έμφαση στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Λατινική Αμερική δίνει η ΕΕ, λέει ο Κ.Καραμανλής

Έμφαση στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Λατινική Αμερική δίνει η ΕΕ, λέει ο Κ.Καραμανλής

Κύριο αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής είναι η εμπέδωση της εταιρικής σχέσης που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δυο περιοχών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

27

Κύριο αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής – Καραϊβικής είναι η εμπέδωση της εταιρικής σχέσης που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δυο περιοχών, τόνισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής προήδρευσε το πρωί της Παρασκευής σε μια από τις τρεις ομάδες εργασίας της Συνόδου, ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε πριν από λίγες ημέρες ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της συνεδρίασης στην οποία εισηγήτρια από πλευράς ΕΕ ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ από πλευράς των χωρών ΛΑΚ ήταν ο πρόεδρος της Ονδούρας Ζελάγια Ροζάλες.

Στην ομάδα εργασίας στην οποία προήδρευσε ο κ. Καραμανλής εξετάστηκαν ζητήματα, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολυμερής προσέγγιση για την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα, το περιβάλλον και η ενέργεια.

Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα μέσα από τη διεθνή συνεργασία και προσέθεσε ότι «η τρομοκρατία, η καταπολέμηση της φτώχειας, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα ναρκωτικά αποτελούν τομείς προτεραιότητας της συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της ΛΑΚ».

Στο οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, σημείωσε τέλος ο πρωθυπουργός, η ΕΕ προωθεί ένα πλέγμα εμπορικών συμφωνιών απελευθέρωσης συναλλαγών με τις περιφερειακές ενώσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής και με συγκεκριμένες χώρες, όπως το Μεξικό και η Χιλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο