
Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε βέβαιη καταστροφή, καταλήγει βρετανική έκθεση
Ο κίνδυνος από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή ίσως είναι μεγαλύτερος από ό,τι εκτιμούσαμε έως τώρα, καταλήγει επιστημονική έκθεση για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης. Τα αέρια του θερμοκηπίου αυξάνονται με ρυθμό που «δεν μπορεί να συνεχιστεί».
36
Ο κίνδυνος από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή ίσως είναι μεγαλύτερος από ό,τι εκτιμούσαμε έως τώρα, καταλήγει επιστημονική έκθεση για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης. Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνονται με ρυθμό που «δεν μπορεί να συνεχιστεί» γράφει ο Τόνι Μπλερ στον πρόλογο του κειμένου.
Υπάρχουν τώρα «περισσότερη σαφήνεια και λιγότερες αβεβαιότητες» όσον αφορά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρεται στην έκθεση, και «σε πολλές περιπτώσεις, οι κίνδυνοι είναι πιο σοβαροί απ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί».
Το κείμενο βασίστηκε σε δεδομένα που είχαν παρουσιαστεί πέρυσι σε συνέδριο του βρετανικού Γραφείου Μετεωρολογίας. Στόχος ήταν να προσδιοριστούν τα ανώτατα ασφαλή επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς και το τι μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα για να αποφύγει την κλιματική αλλαγή.
Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πιθανότητα να παραμείνει σε ασφαλή επίπεδα το διοξείδιο του άνθρακα είναι μηδαμινή.
Προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το στόχο της ΕΕ, η συγκέντρωση του διοξειδίου πρέπει να μείνει κάτω από τα 450 μέρη ανά εκατομμύριο, από τα περίπου 380 σήμερα. Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση η συγκέντρωση περιοριζόταν στα 280 ppm.
Σύμφωνα όμως με την έκθεση, ακόμα και μια αύξηση θερμοκρασίας της τάξης των δύο βαθμών Κελσίου θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να λιώσει πλήρως την παγοκρηπίδα της Γροιλανδίας σε διάστημα 1.000 ετών. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά επτά μέτρα.
Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που δημοσιεύθηκε το 2001, προέβλεπε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, ενώ σήμερα πολλοί επιστήμονες θεωρούν την εκτίμηση αυτή αισιόδοξη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Ποιος πρέπει να πληρώνει στο πρώτο ραντεβού;» – Υπάρχει σωστή απάντηση;
- Λαζόπουλος για τις 17χρονες που έπεσαν από ταράτσα: «Οι γέροι άνθρωποι να το βουλώσουμε και να δούμε τι σκέφτονται οι νέοι»
- Νίκολιτς: «Αφελές το γκολ που δεχθήκαμε, αλλά η απόδοσή μας ήταν πολύ καλή»
- H κρυφή σχέση του Κένεντι με τη Νταϊάνα – Αμοιβαία έλξη, Τζάκι και Μητέρα Τερέζα – «Υπέροχα πόδια»
- Η Γερουσία επικυρώνει τον Κέβιν Γουόρς ως νέο πρόεδρο της Fed, ενώ ο Τραμπ πιέζει για μείωση των επιτοκίων
- Μπενίτεθ: «Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τη ροή του αγώνα, αλλά διαχειρίστηκε καλά το μομέντουμ ο Ολυμπιακός»



