Ο Κέβιν Μίτνικ εξηγεί την «κοινωνική μηχανική» στο 2ο ISM Forum
Ο διασημότερος χάκερ του κόσμου, ο μετανοημένος πλέον Κέβιν Μίτνικ, ανέλυσε στο Φόρουμ Ασφάλειας Πληροφορικών Συστημάτων, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, πώς οι χάκερ παραβιάζουν συστήματα όχι μόνο με τεχνικά μέσα, αλλά και με την «τέχνη» της παραπλάνησης.
37
Ο διασημότερος χάκερ του κόσμου, ο μετανοημένος πλέον Κέβιν Μίτνικ, ανέλυσε στο Φόρουμ Ασφάλειας Πληροφορικών Συστημάτων, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, πώς οι χάκερ παραβιάζουν συστήματα όχι μόνο με τεχνικά μέσα, αλλά και με την «τέχνη» της παραπλάνησης.
Ο Μίτνικ, σήμερα πρόεδρος της εταιρείας ασφάλειας Defensive Thinking, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο φόρουμ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και της εταιρείας Encode, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την προστασία της πληροφορίας, με τη συμμετοχή ειδικών από ιδιωτικούς και ακαδημαϊκούς φορείς.
Μιλώντας την Τρίτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Μίτνικ εξήγησε την τακτική που ο ίδιος κάποτε εφάρμοζε, στοχεύοντας όχι μόνο στο ίδιο το σύστημα για να αποκτήσει παράνομα πρόσβαση, αλλά και σε ανυποψίαστους χρήστες.
Η τακτική αυτή ονομάστηκε «κοινωνική μηχανική» και αναφέρεται στην παράνομη απόκτηση δεδομένων μέσω της εξαπάτησης: Ο χρήστης-θύμα πείθεται είτε να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς, είτε να προβεί σε ενέργειες που ανοίγουν την πόρτα στον εισβολέα.
Έχοντας αλλάξει πλέον στρατόπεδο, ο Μίτνικ αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι διαχειριστές των συστημάτων για να καλύψουν τα κενά -ο ανθρώπινος παράγοντας θα παίζει πάντα ρόλο στην προστασία και τον έλεγχο της πληροφορίας, αλλά η γνώση της απειλής και η τήρηση των διαδικασιών μετριάζει τον κίνδυνο.
Ο Μίτνικ, 40 ετών σήμερα, έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του είτε ως φυγάς είτε στη φυλακή για αδικήματα που αφορούν επιθέσεις σε τηλεπικοινωνιακά και υπολογιστικά δίκτυα. Μετά την τελευταία αποφυλάκισή του το 1998, ο Μίτνικ άλλαξε στρατόπεδο και είναι πλέον περιζήτητος σύμβουλος για την ασφάλεια της πληροφορίας.
Στο φόρουμ, που λήγει την Τετάρτη, συμμετείχαν διακεκριμένοι ειδικοί από φορείς όπως οι Northrop Grumman Mission Systems Βρετανίας, Lockheed Martin, Forrester/GIGA, Reuters, Sophos, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Με την κατάθεση Τριαντόπουλου ολοκληρώθηκε η ανάκριση για το μπάζωμα στα Τέμπη
- Η Γαλλία δεύτερη παγκοσμίως στα θετικά κρούσματα ντόπινγκ το 2024 – Πρώτη η Ινδία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
- Στα μπλόκα των αγροτών στο Στρασβούργο ο Φαραντούρης – «Οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν διαφθορά και ‘Φραπέδες’»
- Τέμπη: Απολογήθηκαν Τριαντόπουλος, Αγοραστός και ακόμα έξι κατηγορούμενοι για το «μπάζωμα»
- Η ΑΙ φουντώνει τις διαδικτυακές απάτες – Συμβουλές για ασφαλείς χριστουγεννιάτικες αγορές
- Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθη 48χρονος που έκλεβε λάδι και μέλι από αποθήκες πολυκατοικιών





