36

Οι υποψήφιοι γονείς που υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουν παιδιά με κληρονομικές μορφές καρκίνου μπορούν να καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση και να ελέγχουν τα έμβρυα για τα γονίδια που πυροδοτούν τη νόσο, αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή βιοηθικής της Βρετανίας.

Όπως αναφέρουν τη Δευτέρα οι Times του Λονδίνου, η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας επέτρεψε την εφαρμογή του προγεννητικού ελέγχου έπειτα από αίτημα που κατέθεσε το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.

Η αίτηση αφορά τέσσερα ζευγάρια που πλήττονται από οικογενή αδενωματώδη πολύπωση, μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί την ανάπτυξη όγκων στο ορθό. Αν ο ένας γονέας είναι φορέας του γονιδίου της ασθένειας, ο απόγονος έχει πιθανότητα 50% να το κληρονομήσει και να νοσήσει κατά την εφηβική ηλικία.

Τα έμβρυα θα ελεγχθούν τρεις ημέρες μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση και θα εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας μόνο εφόσον δεν φέρουν το επικίνδυνο γονίδιο.

Στη Βρετανία εφαρμόζονται προεμφυτικοί έλεγχοι και για άλλες κληρονομικές παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση και η νόσος του Χάντινγκτον, ωστόσο η νέα άδεια είναι η πρώτη που αφορά γενετική διαταραχή η οποία εκδηλώνεται κατά την ενηλικίωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ