36

Τα υδρογονωμένα λίπη που περιέχουν οι μαργαρίνες και πολλά άλλα τρόφιμα είναι πιθανό να προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο, αποκαλύπτει έρευνα με αρουραίους που μεγάλωσαν καταναλώνοντας «τζανκ φουντ».

Πειραματόζωα που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε υδρογονωμένα λίπη -γνωστά και ως trans λιπαρά οξέα- είχαν πέντε φορές χαμηλότερε επιδόσεις σε τεστ μνήμης και μάθησης, σε σχέση με αρουραίους που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε μη κατεργασμένα λίπη.

Όπως αναφέρει το NewScientist.com, η Αν-Σάρλοτ Γκρανχολμ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνας στις ΗΠΑ άρχισε να ανησυχεί για τις επιπτώσεις των trans λιπαρών όταν είδε πώς παρασκευάζονται: Αέριο υδρογόνο και μεταλλικοί καταλύτες, όπως ψευδάργυρος και χαλκός, διοχετεύονται σε υγρά φυτικά λίπη και τα στερεοποιούν.

Το κορεσμένο, γκρι λίπος που προκύπτει χρωματίζεται κίτρινο, ώστε να φαίνεται πιο νόστιμο, και προστίθεται σε τρόφιμα ως βελτιωτικό της υφής ή ως συντηρητικό.

Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται στον εγκέφαλο ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ τα τα ίδια τα trans λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Η ομάδα της Γκράνχολμ συνέκρινε αρουραίους που μεγάλωσαν ακολουθώντας δίαιτα με 12% σογιέλαιο, με αρουραίους που ακολουθούσαν δίαιτα με 10% υδρογονωμένα λίπη και 2% χοληστερόλη.

Μεταξύ άλλων, τα πειραματόζωα της δεύτερης ομάδας δυσκολεύονταν να θυμηθούν πού βρίσκονταν οι ασφαλείς πλατφόρμες σε λαβυρίνθους γεμάτους νερό και δεν κατάφερναν να απομνημονεύσουν τη σωστή διαδρομή για να βγουν από λαβυρίνθους με περιοχές που τους προκαλούσαν ηλεκτροσόκ.

Αν και για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα της έρευνας απαιτούνται και μελέτες σε ανθρώπους, η Γκρανχολμ θεωρεί ότι θα ήταν σκόπιμο να αποφύγει κανείς τα κατεργασμένα τρόφιμα με υδρογονωμένα λιπαρά.

«Η αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων ίσως μειώνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων» σχολιάζει.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου στο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στο Σαν Ντιέγκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ