Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Σήμα» αύξησης των επιτοκίων από τον πρόεδρο της Fed Αλαν Γκρίνσπαν

«Σήμα» αύξησης των επιτοκίων από τον πρόεδρο της Fed Αλαν Γκρίνσπαν

«Σήμα» αύξησης των επιτοκίων έδωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν, μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, καθώς όπως είπε ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι παρελθόν για τις ΗΠΑ. Ράλι του δολαρίου.

27

«Σήμα» αύξησης των επιτοκίων έδωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν, μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, καθώς όπως είπε ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι παρελθόν για τις ΗΠΑ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η δύναμη καθορισμού των τιμών [των επιχειρήσεων] αποκαθίσταται και όπως θα αναφέρω αύριο [σ.σ. σήμερα] η απειλή του αποπληθωρισμού, η οποία πέρυσι ήταν μία σημαντική πηγή ανησυχίας για εμάς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν αποτελεί πλέον θέμα για εμάς» είπε ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Γκρίνσπαν είπε ότι οι ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό έχουν περιοριστεί δραστικά τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που συνιστά μία «πολυαναμενόμενη και ευπρόσδεκτη» αλλαγή στις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ο αποπληθωρισμός [η πτωτική πορεία των τιμών που οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης] είναι ένα φαινόμενο σπάνιο για την αμερικανική οικονομία. Τελευταία φορά που εμφανίστηκε ήταν στη Μεγάλη Ύφεση στη δεκαετία του 1930.

Ο επικεφαλής της Fed θα μιλήσει και σήμερα Τετάρτη στην Κοινή Οικονομική Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ράλι του δολαρίου

Μετά την κατάθεση Γκρίνσπαν το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς η προοπτική αύξησης των επιτοκίων δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις στις αμερικανικές αξίες (μετοχές, ομόλογα κ.τλ.). Τα επιτόκια της Fed είναι αμετάβλητα από τον περασμένο Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των 46 τελευταίων ετών (1%).

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα Τετάρτη έως τα 1,1822 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου 2003. Το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του πενταμήνου έναντι του ελβετικού φράγκου και των πέντε τελευταίων εβδομάδων έναντι του γεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο