Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την προσθήκη βιταμινών και μετάλλων στα τρόφιμα
Βρυξέλλες: Τη θέσπιση κοινών κανονισμών που να διέπουν την εθελοντική προσθήκη βιταμινών, μετάλλων και άλλων ουσιών που περιέχονται στα τρόφιμα, όπως τα εκχυλίσματα βοτάνων, εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βρυξέλλες: Τη θέσπιση κοινών κανονισμών που να διέπουν την εθελοντική προσθήκη βιταμινών, μετάλλων και άλλων ουσιών που περιέχονται στα τρόφιμα, όπως τα εκχυλίσματα βοτάνων, εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος της πρότασης είναι ο εναρμονισμός των διαφόρων κανονισμών που ισχύουν στα κράτη μέλη σχετικά με τη νόμιμη κυκλοφορία των τροφίμων που έχουν εμπλουτιστεί με θρεπτικά συστατικά.
Η νέα ευρωπαϊκή πρόταση προβλέπει και την κατάρτιση καταλόγου με τις εγκεκριμένες βιταμίνες, τα μέταλλα και τις άλλες ουσίες, ενώ, με βάση την επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, αναμένεται ότι θα καθοριστούν τα ανώτερα και τα κατώτερα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών που μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα.
Έτσι, τα τελευταία θα μπορούν να περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα μόνο στην περίπτωση που εξακριβωθεί ότι δεν εγκυμονούν κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα νωπά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρέας, τα οποία θα πρέπει να διατηρούνται στη φυσική τους κατάσταση.
Επιπλέον, θα απαγορεύεται η προσθήκη βιταμινών ή μετάλλων στα οινοπνευματώδη, στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Ακόμη, στη σήμανση των τροφίμων θα δηλώνεται με σαφή τρόπο η προσθήκη διαφόρων θρεπτικών συστατικών, ώστε οι καταναλωτές να είναι ενήμεροι για τα προϊόντα που καταναλώνουν.
«Ολοι γνωρίζουμε ότι μια ποικίλη δίαιτα είναι η πλέον υγιεινή. Οι πολίτες που επιλέγουν να καταναλώσουν τρόφιμα ενισχυμένα με βιταμίνες και μέταλλα θα πρέπει να έχουν τα εχέγγυα ότι καταναλώνουν ασφαλή τρόφιμα στα οποία θα αναγράφονται σαφώς τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις υπερβολικής λήψης βιταμινών.
Η βιομηχανία αναμένεται, επίσης να επωφεληθεί από τον καθορισμών σαφών κανόνων, βασισμένων σε επιστημονικά στοιχεία, τα οποία θα ισχύουν σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών Ντέιβιντ Μπερν.