
Η κλιματική αλλαγή στην κεντρική Αμερική απειλεί την πεταλούδα μονάρχη
Η αποδημητική πεταλούδα μονάρχης, η οποία κάθε φθινόπωρο διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στο Μεξικό, σε διάστημα 50 ετών ίσως δεν βρίσκει καταφύγιο το χειμώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στα ορεινά ελατοδάση.
36
Η αποδημητική πεταλούδα μονάρχης, η οποία κάθε φθινόπωρο διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στο Μεξικό, σε διάστημα 50 ετών ίσως δεν βρίσκει καταφύγιο το χειμώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στα ορεινά ελατοδάση, προειδοποιούν επιστήμονες σήμερα Τρίτη.
Ο κοκκινόμαυρος μονάρχης (Danaus plexippus), η πλέον κοινή πεταλούδα της Βόρειας Αμερικής, αναπαράγεται το καλοκαίρι σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Τέξας έως τη Μινεσότα. Το χειμώνα αποδημεί νότια, στα ορεινά δάση ελάτου δυτικά της πόλης του Μεξικού.
Η πεταλούδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε αλλαγές του ενδιαιτήματός της. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι πληθυσμοί της ίσως μειωθούν δραματικά τις ερχόμενες δεκαετίες, καθώς οι βροχοπτώσεις στο δάσος θα γίνονται όλο και συχνότερες.
«Αν βρέχει και οι θερμοκρασίες πέσουν και σχηματιστούν κρύσταλλοι πάγου θα τις σκοτώσουν» εξηγεί η Κέρεν Όμπερχαουζερ του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Ο συνδυασμός των συνθηκών αυτών, αναφέρει η ερευνήτρια, εξόντωσε το 80% των πεταλούδων που διαχείμαζαν στο Μεξικό το 2002.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Χρ. Σπίρτζης: Στον Άρειο Πάγο για Predator και κατασκοπεία – Ζητά εξαίρεση Τζαβέλλα και ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο
- Πτώμα βρέθηκε μέσα σε φρεάτιο πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη
- Σάκκαρη – Τάγκερ 2-1: Το γύρισε… τούμπα και σφράγισε το ραντεβού με την Ριμπάκινα (vids)
- Η εκθαμβωτική Ciara με δημιουργία Celia Kritharioti στο Met Gala
- Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα για τη δολοφονία 20χρονου στην Κρήτη: Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αναπόφευκτη
- Η AVAR του Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Γιατρός, μαύρη ζώνη καράτε και νικήτρια της ζωής καθώς ξεπέρασε τον καρκίνο


