Στην Ευρώπη μεταφέρει το ζήτημα της νησίδας Περεχίλ η κυβέρνηση του Μαρόκου
Στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες ταξιδεύει ο ΥΠΕΞ του Μαρόκου, Μοχάμεντ Μπενεσάι, για να αναλύσει τις θέσεις της χώρας του σχετικά με τη νησίδα Περεχίλ. Ο ίδιος ζήτησε από την Ισπανία να εγκαταλείψει τη νήσο, ώστε να αρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις.
Στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες ταξιδεύει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Μοχάμεντ Μπενεσάι, για να αναλύσει τις θέσεις της χώρας του σχετικά με τη νησίδα Περεχίλ. Ο ίδιος ζήτησε από την Ισπανία να εγκαταλείψει τη νήσο, ως προϋπόθεση για να αρχίσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις.
Όπως μετέδωσε το BBC, η αποστολή του επικεφαλής της μαροκινής διπλωματίας στην έδρα της ΕΕ δεν θα είναι εύκολη, δεδομένου ότι η Ένωση από την πρώτη στιγμή της κρίσης τάχθηκε ανοικτά υπέρ των Ισπανών.
Πάντως, χθες η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αννα ντε Παλάθιο, δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τη νησίδα Περεχίλ, υπό τον όρο ότι το Μαρόκο δεν θα προβεί σε «ανάλογη εχθρική ενέργεια».
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μαδρίτης, ο Μοχάμεντ Μπενασάι διαβεβαίωσε ότι το Μαρόκο δεν έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη νήσο Λέιλα -όπως ονομάζεται στα αραβικά- ωστόσο ξεκαθάρισε: «Δεν μπορώ να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με την κυρία Παλάθιο, όσο οι Ισπανοί βρίσκονται στο νησί».
Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι λίγες ώρες προτού εκδηλωθεί η στρατιωτική επιχείρηση – αστραπή των Ισπανών για την ανακατάληψη της νήσου, Μαδρίτη και Ραμπάτ είχαν συμφωνήσει στον τρόπο τερματισμού της κρίσης, επομένως η ευρωπαϊκή χώρα δεν τήρησε την υπόσχεσή της.
«Παρούσα στη συμφωνία ήταν και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ραμπάτ Μάργκαρετ Τατουίλερ» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι η νησίδα Περεχίλ αποτελεί ισπανικό έδαφος από το 1668, ωστόσο, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες είναι ακατοίκητη.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.