Nομική ασάφεια καθιστά νόμιμη την κλωνοποίηση ανθρώπων στη Βρετανία
Λονδίνο: Σοβαρά κενά στη βρετανική νομοθεσία για τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής την καθιστούν ανίσχυρη να εμποδίσει την κλωνοποίηση ανθρώπων για οποιονδήποτε σκοπό, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας την Πέμπτη.
Λονδίνο: Σοβαρά κενά στη βρετανική νομοθεσία για τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής την καθιστούν ανίσχυρη να εμποδίσει την κλωνοποίηση ανθρώπων για οποιονδήποτε σκοπό, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας την Πέμπτη.
Στη δικαιοσύνη είχε προσφύγει η οργάνωση κατά των αμβλώσεων Pro-Life Alliance, η οποία αντιδρούσε στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη δημιουργία εμβρύων μέσω κλωνοποίησης για θεραπευτικούς σκοπούς. Η οργάνωση ζητά την απαγόρευση της κλωνοποίησης ανθρώπων για οποιονδήποτε σκοπό.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας δεν αποκλείεται να εφεσιβάλει την απόφαση, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να θεσπίσει νέους νόμους για τον έλεγχο της τεχνολογίας κλωνοποίησης.
Νομικό κενό
Η βρετανική κυβέρνηση είχε τροποποιήσει φέτος τη σχετική νομοθεσία -την Πράξη για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και Εμβρυολογία του 1990- ώστε να επιτρέπει την κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά να την απαγορεύει ρητά όταν έχει σκοπό την αναπαραγωγή.
Εντούτοις, το δικαστήριο έκρινε ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας δεν ευσταθούν νομικά. Η νομοθετική πράξη ορίζει τα ανθρώπινα έμβρυα ως το προϊόν της συνένωσης του ωαρίου με το σπερματοζωάριο και, επομένως, δεν καλύπτει τη δημιουργία εμβρύων από ωάριο και πυρήνες σωματικών κυττάρων -την τεχνική για την κλωνοποίηση ενήλικων ατόμων.
Η απόφαση έχει ήδη οδηγήσει στην αναστολή της έγκρισης ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν στη χρήση εμβρύων τα οποία δημιουργήθηκαν μέσω κλωνισμού.
Αντιδράσεις
«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλοί επιστήμονες και γιατροί, αλλά και ασθενείς με ανίατες νόσους, που θα απογοητευτούν, επειδή θα δουν την απόφαση ως σημαντική καθυστέρηση» σχολιάζει στο BBC ο Δρ Σάιμον Φίσερ, του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Νοσοκομείο Park του Νότιγκχαμ.
Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (ΒΜΑ): «Ο ΒΜΑ θεωρεί την κατάσταση αυτή εντελώς απαράδεκτη και μοιράζεται τη γνώμη του κοινού ότι η έρευνα σε έμβρυα πρέπει να ελέγχεται.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμόμαστε ότι ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση του κοινοβουλίου να επιτρέψει τη χρήση εμβρύων που έχουν δημιουργηθεί με τη μέθοδο της μεταφοράς πυρήνα, με τις αυστηρές προϋποθέσεις που καθόριζε η πράξη του 1990″.
«Αυτό συνέβη γιατί η έρευνα στα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα προσφέρει τεράστιο δυναμικό για ασθενείς που υποφέρουν από ιδιαίτερα επώδυνες νόσους» καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου.
Τα βλαστικά κύτταρα που απομονώνονται από έμβρυα μπορούν να δώσουν μια ποικιλία ιστών, χρήσιμων στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η παράλυση, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Η θεραπευτική κλωνοποίηση, δηλαδή η απομόνωση ιστών από έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί με το DNA του ασθενή, θεωρητικά παρακάμπτει την ανάγκη εξεύρεσης συμβατού δότη για τη μεταμόσχευση του ιστού.
Ως πρακτική, ωστόσο, παραμένει αμφιλεγόμενη, αφού προϋποθέτει την καταστροφή του εμβρύου.
«Η Life καλεί την κυβέρνηση να εισαγάγει επειγόντως νόμο για να απαγορεύσει όλες τις μεθόδους μεταφοράς κυτταρικού πυρήνα, για οποιονδήποτε σκοπό, και να ενθαρρύνει την έρευνα που αφορά στη χρήση βλαστικών κυττάρων που έχουν απομονωθεί από ενήλικους, και η οποία προσφέρει πολύ καλύτερες προοπτικές για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως οι νόσοι του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ κ.λπ.» δήλωσε ο πρόεδρος της Pro-Life Alliance, καθηγητής Τζακ Σκάρισμπρικ.
Η πλειονότητα των ερευνητών εξακολουθεί πάντως να πιστεύει ότι τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα είναι γενικά πιο «ευέλικτα» από τα αντίστοιχα κύτταρα των ενηλίκων.
health.in.gr
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
- Ίντερ Μαϊάμι – Βανκούβερ Γουάιτκαπς 3-1: Πρωταθλητής MLS ο Λιονέλ Μέσι (pic)
- «Βόμβες» από Σαλάχ για Σλοτ και διοίκηση της Λίβερπουλ: «Το κλαμπ με… πετάει στις ρόδες του λεωφορείου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)




































![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442