38

Το ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει η Κομισιόν για 142 νέα προγράμματα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών 2001. Η χρηματοδότηση αυτή προστίθεται στα 1,75 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ήδη από τον Ιανουάριο για 43 προγράμματα.

Για την Ελλάδα, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να συγχρηματοδοτήσει 9 προγράμματα μεταξύ των οποίων: διήμερες εκδηλώσεις στη Μήλο με τίτλο «Μίλα – Διαπολιτισμικές Γλωσσικές Δραστηριότητες Μήλου» (26 & 27 Σεπτεμβρίου) και 100 τηλεοπτικά μηνύματα που θα προβληθούν από την ΕΡΤ με τίτλο «Το κάλεσμα της ΕΡΤ 2001». Στα σποτ θα παρουσιάζονται διάσημοι Έλληνες από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, που θα εκθέτουν την προσωπική τους εμπειρία από την εκμάθηση γλωσσών.


Τα υπόλοιπα ελληνικά προγράμματα που επιλέχτηκαν είναι: «Μπείτε στον κόσμο της νοηματικής», «Γλωσσολαλιά», «Ευρώπη: Μία χώρα, 13 γλώσσες – Προς την επιτυχία του μεγαλύτερου διεθνούς γεγονότος», «Αλέκτωρ και παπαγάλος», «Ε-παιδεία», «Η Πολυγλωσσική Ευρώπη κι Εμείς: Πολυγλωσσία» και PRO.LEέ».


Σχολιάζοντας τα νέα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, η επίτροπος αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, Βίβιαν Ρέντιγκ, δήλωσε: «Με μεγάλη ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι παραλάβαμε πάρα πολλές αιτήσεις υψηλής ποιότητας. Αυτό μαρτυρεί το τεράστιο ενδιαφέρον για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών. Τα εν λόγω σχέδια θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διάδοση του μηνύματός μας· η Ευρώπη θα είναι πάντα πολύγλωσση και η εκμάθηση γλωσσών αποτελεί ευκαιρία για όλους».


Το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τις δεξιότητες των Ευρωπαίων στις ξένες γλώσσες και τη στάση τους απέναντι σε αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει πτήση αερόστατων ανά την Ευρώπη και τοπικές δραστηριότητες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ