43

«Παιδεία και Πολιτισμός» τιτλοφορείται το συνέδριο στη μνήμη του Αντώνη Τρίτση, που άρχισε την Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων εν όψει της συμπλήρωσης εννέα ετών (7 Απριλίου) από το θάνατό του.

Το συνέδριο, στο οποίο μετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Συγκριτικής Εκπαίδευσης (LESE) και το Ίδρυμα «Αντώνης Τρίτσης», αποσκοπεί στον προβληματισμό για το ρόλο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του ελεύθερου ενημερωμένου και υπεύθυνου πολίτη, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.


Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Κύπρου και πρόεδρος του Ιδρύματος «Αντώνης Τρίτσης», Βάσος Λυσαρίδης, τόνισε ότι η κοινωνία της παγκοσμιοποίησης προσδιορίζεται με μονοδιάστατο οικονομικό χαρακτήρα και προσανατολισμό, σε αντίθεση με την ενοποιημένη Ευρώπη.


«Από οικονομική αρχικά ένωση εξελίχθηκε σε πολιτική, ενώ σήμερα προσπαθεί να γίνει πολυπολιτισμική, σαν δάσος το οποίο είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη του κάθε δένδρου» δήλωσε ο κ. Λυσαρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση όλης της δυτικής κουλτούρας και υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διάσωσης της εθνικής κουλτούρας μέσα στο σημερινό πολυπολιτισμικό διεθνές περιβάλλον.


«Αυτό αποτελεί τη βάση της ύπαρξης της ανάπτυξης της συμβίωσης της επικοινωνίας και της δημιουργίας. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα συνθετικό πολυφωνικό σύστημα που να επιτρέπει την ανάπτυξη της ατομικότητας μέσα στο διεθνές ενοποιημένο γίγνεσθαι» κατέληξε ο Β.Λυσαρίδης.


Νωρίτερα στο χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη μνήμη του Αντώνη Τρίτση, του οποίου υπήρξε συνεργάτης, και αναφερόμενος στην ελληνική νεολαία μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα είπε ότι η ελληνική παιδεία πρέπει να βρει τη χρυσή τομή, ώστε να ισορροπήσει ο νέος πολίτης μέσα σε όλα αυτά τα καινούργια συστήματα που τη συναποτελούν.


Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Τρίτσης, Ήρα Βαλσαμάκη, μίλησε για την εντυπωσιακή διορατικότητα του Αντώνη Τρίτση και, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική παιδεία, τόνισε ότι «παιδεία και Ελλάδα υπήρξαν πάντα έννοιες ταυτόσημες. Μέσα από αυτή την πανάρχαια και μοναδική σχέση γεννήθηκε ο σημερινός ελληνοκεντρικός κόσμος».

ΑΠΕ