Οι εγκαταστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Σχοινιά, δηλώνει ο ΥΠΠΟ
Τα πορίσματα των ερευνών που διενήργησαν η Αρχαιολογική Υπηρεσία και οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή τις αντιρρήσεις που έχει προβάλει η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία σχετικά με την κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά, παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τα πορίσματα των ερευνών που διενήργησαν η Αρχαιολογική Υπηρεσία και οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή τις αντιρρήσεις που έχει προβάλει η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία σχετικά με την κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά, παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο γγ Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης, ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, Λάζαρος Κολώνας, οι καθηγητές Ηλίας Μαριολάκος και Βασίλης Λαμπρινουδάκης και ο προϊστάμενος της αρμόδιας Β Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γιώργος Σταϊνχάουερ.
«Το σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά ήταν στην αρχαιότητα θάλασσα. Το σημείο όπου διεξήχθη η Μάχη του Μαραθώνα δεν θα προσβληθεί. Σεβόμαστε το χώρο και την ιστορία του» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, εκφράζοντας την απορία γιατί -παρ ότι η χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα είναι γνωστή από το 1992, οπότε και συντάχθηκε ο πρώτος φάκελος διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων- η Αρχαιολογική Εταιρεία αντιδρά τώρα.
Ο ίδιος επισήμανε ότι την εποχή που ο νυν γενικός γραμματέας της Εταιρείας, Βασίλης Πετράκος, διατελούσε προϊστάμενος της Β ΕΠΚΑ, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή δύο κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων, καμία από τις οποίες δεν περιλαμβάνει την επίμαχη περιοχή. Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα απόσπασμα από το βιβλίο που εξέδωσε ο κ. Πετράκος το 1995, στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί με τη μελέτη του κ. Παπέ, που ορίζει θαλάσσια την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Σταϊνχάουερ τόνισε ότι από τις τομές που πραγματοποιήθηκαν δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη που να προσδίδει στην περιοχή αρχαιολογικό ορίζοντα. Με τις παραπάνω απόψεις συμφώνησαν τόσο οι καθηγητές Μαριολάκος και Λαμπρινουδάκης όσο και η Λ.Μενδώνη· όλοι τους επισήμαναν ότι με την κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου η περιοχή θα αναδειχθεί.
Αιτιολογώντας αυτή την άποψη, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις ανάδειξης και ενοποίησης (ύψους 500 – 700 εκατ. δρχ). που θα πραγματοποιήσει η Β ΕΠΚΑ στους αρχαιολογικούς χώρους του Μαραθώνα. Συγκεκριμένα:
1. Προβλέπεται η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του Τύμβου Μαραθωνομάχων, ενώ στο χώρο του αναψυκτηρίου του ΕΟΤ θα δημιουργηθεί μικρό μουσείο με εκμαγεία των μνημείων και αναπαραστάσεις της μάχης.
2. Στην περιοχή της Μπρεξίζας (Μικρού Έλους), όπου βρίσκεται το αιγυπτιακό ιερό και βαλανείο του Ηρώδου του Αττικού, προγραμματίζεται η αποκατάσταση του μνημειώδους πρόπυλου, όπου θα τοποθετηθούν αντίγραφα των υπερφυσικών αιγυπτιαζόντων αγαλμάτων και του υπέρθυρου που βρίσκονται στο Μουσείο Μαραθώνα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το βαλανείο του Ηρώδου προβλέπεται να στερεωθεί και να προστατευτεί με στέγαστρο σε μορφολογική αντιστοιχία με το μνημείο.
3. Στο Βρανά, όπου βρίσκονται δύο τύμβοι Μεσοελλαδικής Περιόδου, προβλέπεται η κατασκευή στεγάστρου, συνδεόμενου με το κτίριο του μουσείου.
4. Στο πρωτοελλαδικό νεκροταφείο, στη θέση Τσέπι, σχεδιάζεται η κατασκευή στεγάστρου, κατατοπιστικών πινακίδων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. 5. Στον Τύμβο Πλαταιέων (θέση Βρανά) προβλέπεται η διαμόρφωση του χώρου και της οδού προσπέλασης του τάφου.
6. Στη θέση Αρνός προγραμματίζονται η κατασκευή νέου στεγάστρου στο θολωτό υστεροελλαδικό τάφο, η διαμόρφωση του χώρου και η δημιουργία προσπέλασης στο μνημείο.
7. Στη Μάντρα της Γριάς προβλέπεται η αναστήλωση της Πύλης της Ομόνοιας που οδηγούσε στο κτήμα του Ηρώδου, με αντίγραφα των αρχιτεκτονικών μελών και των αγαλμάτων που εκτίθενται στο Μουσείο Μαραθώνα.
8. Στο Σπήλαιο του Πανός και το Πυθίον στην Οινόη προβλέπονται η ολοκλήρωση της ανασκαφής του 1958 και η διαμόρφωση του σπηλαίου σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο καθώς και η ολοκλήρωση της ανασκαφής στο Πυθίον και η ανάπλαση της περιοχής.
9. Στο μεσαιωνικό πύργο της Οινόης σχεδιάζονται η στερέωση, αναστήλωση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης στους βυζαντινούς ναΐσκους των Αγ.Αποστόλων, των Αγ.Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και της Αγ.Παρασκευής.
10. Τέλος, στην Παναγία Μεσοσπορίτισσα, το μεσαιωνικό πύργο με εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη του Τροπαίου των Αθηναίων, προβλέπεται η ανασκαφή για τον εντοπισμό των θεμελίων του Τροπαίου, η αναστήλωση αντιγράφου στην αρχική του θέση και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του παρακείμενου ναού της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας.
Όπως δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος, οι μελέτες των αρχαιολογικών παρεμβάσεων θα έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι, ενώ τα έργα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.