Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το καλοκαίρι ξεκινά η μεγάλη αναστήλωση του μνημείου

Το καλοκαίρι ξεκινά η μεγάλη αναστήλωση του μνημείου

Εντός του καλοκαιριού αρχίζει η μεγάλη αναστήλωση του Παρθενώνα και παράλληλα θα κριθεί το αποτέλεσμα της μεθόδου καθαρισμού με λέιζερ της δυτικής ζωφόρου του μνημείου. Στις ανακοινώσεις αυτές προέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, την Παρασκευή, μιλώντας στα μέλη της Ένωσης Φίλων Ακρόπολης.

38

Εντός του καλοκαιριού αρχίζει η μεγάλη αναστήλωση του Παρθενώνα και παράλληλα θα κριθεί το αποτέλεσμα της μεθόδου καθαρισμού με λέιζερ της δυτικής ζωφόρου του μνημείου. Στις ανακοινώσεις αυτές προέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, την Παρασκευή, μιλώντας στα μέλη της Ένωσης Φίλων Ακρόπολης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο Χ.Μπούρας μίλησε για «νέο ξεκίνημα» μετά τη στελέχωση του τεχνικού γραφείου της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης με έξι νέους μηχανικούς, τον πολλαπλασιασμό του εργατικού δυναμικού και την εξασφάλιση οικονομικών πόρων. «Η οικονομική επάρκεια -τόνισε- έγινε δυνατή χάρη στην ένταξη των έργων στο Β και Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, την οποία οφείλουμε στη γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη».


Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2004. Συγκεκριμένα:


Στον Παρθενώνα αυτό τον καιρό συγκεντρώνεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός και ετοιμάζεται το εργοτάξιο για να αρχίσει τον Ιούνιο η αναστήλωση της βόρειας κιονοστοιχίας (η πλευρά που βλέπουμε από την οδό Πατησίων). Η αναστήλωση βασίζεται στη μελέτη του πολιτικού μηχανικού Κώστα Ζάμπα. Φέτος ολοκληρώνεται η αναστήλωση του Μανώλη Κορρέ στον Πρόναο του Παρθενώνα, που ήταν το κύριο εκτελούμενο έργο εδώ και αρκετά χρόνια.


Στο Ναό της Αθηνάς Νίκης ξεκίνησε η αποσυναρμολόγηση του μνημείου, σύμφωνα με τη μελέτη του Δημοσθένη Ζιρώ. Έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη θέση τους γείσα, ζωφόρος, φατνωματικές πλάκες και επιστύλια. Στη συνέχεια θα καθαιρεθούν οι κίονες και οι τοίχοι, με στόχο την εξυγίανση της τσιμεντένιας πλάκας στην οποία εδράζεται ο ιωνικός ναός.


Στα Προπύλαια, στόχος είναι η αποκατάσταση της νοτιοανατολικής γωνίας του κεντρικού κτιρίου. Την ευθύνη της αναστήλωσης έχουν η Μ.Ιωαννίδου, ο Τ.Τανούλας και ο Κ.Καρανάσος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο