Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών άρχισε ο κύκλος εκδηλώσεων
Με τον Μίκη Θεοδωράκη να ερμηνεύει στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από το «Αξιον Εστί» στην Αίθουσα Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η πρώτη από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του διεθνούς εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
43
Με τον Μίκη Θεοδωράκη να ερμηνεύει στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από το «Αξιον Εστί» στην Αίθουσα Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η πρώτη από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του διεθνούς εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, η Νένα Βενετσάνου άνοιξε τη μελοποιημένη από το μεγάλο Έλληνα συνθέτη βραδιά με αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου και τον Κύκλο του Πολ Ελιάρ.
Την ερμηνεύτρια διαδέχτηκε στη σκηνή ο Γιάννης Ιδομενέως με τους στίχους από τα έργα Μικρές Κυκλάδες του Οδυσσέα Ελύτη και Επιφάνεια του Γιώργου Σεφέρη.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της μουσικής εκδήλωσης, που διήρκεσε δύο περίπου ώρες, η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε το Μυθιστόρημα του Γιώργου Σεφέρη και αποσπάσματα από το Romancero Gitano του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το Αξιον Εστί του Ελύτη.
Τους ερμηνευτές συνόδευσαν στο πιάνο ο Σαράντης Κασάρας, η Ελένη Μουζάλα και η Καλλιόπη Γερμανού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης, ο πρόεδρος του ΔΣ της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Τίτος Πατρίκιος, ο Ζιλ Ντασέν, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Φούντας, ο Νιγηριανός ποιητής Σουίνκα Γίνκα, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Χρήστος Λάζος, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Βασίλης Καρασμάνης και πολλοί άλλοι.
Την επίσημη έναρξη του εορτασμού κήρυξε σήμερα το πρωί σε ειδική εκδήλωση στο ΜΜΑ ο Ευ.Βενιζέλος, παρουσία του Έλληνα πρέσβη στην UNESCO Βασίλη Βασιλικού, του Τίτου Πατρίκιου, της Λυδίας Κονιόρδου και πολλών προσκεκλημένων ποιητών.
«Σε αντίθεση με την πεζογραφία και τον αφηγηματικό λόγο, σε αντίθεση με το θεατρικό λόγο και τις πιο σύγχρονες μορφές αναπαραστατικού λόγου, ο λόγος της ποίησης είναι λόγος που υποκαθιστά τα πράγματα, είναι αυτός καθαυτός ο κόσμος, είναι ένας λόγος υποκαταστατικός, δεν είναι ούτε αφηγηματικός ούτε αναπαραστατικός» τόνισε στην ομιλία του ο ΥΠΠΟ.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, που εντάσσονται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, διοργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών υπό την αιγίδα της UNESCO.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σέξι από την αυθεντικότητα» λέει η Ντακότα Τζόνσον περίπου γυμνή
- Θεσσαλονίκη: Θλίψη για τον θάνατο της εκπαιδευτικού – Οι αναφορές για bullying, τι λέει ο σύντροφός της
- Να «αγκαλιάσει» την τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας θέλει ο Ολυμπιακός στο Παρίσι
- Ο Τσίπρας κρατά δυνάμεις εν μέσω πολέμου – Ξεκάθαρες οι διαχωριστικές γραμμές από Μητσοτάκη
- Προκρίθηκαν στους «16» του Indian Wells Τσιτσιπάς και Τζόκοβιτς
- Ένοπλη επίθεση στο σπίτι της Rihanna στο Μπέβερλι Χιλς: H 35χρονη άνοιξε πυρ με όπλο τύπου AR-15
- To πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια μετά τις δηλώσεις Τραμπ για «σύντομο τερματισμό» του πολέμου
- Πόρτις: «Στο 50-50 να παραμείνει μείνει στους Μπακς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/fausto-garcia-menendez-6p_jg_Ayldo-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442