Έκθεση θησαυρών της Τροίας εγκαινίασαν Ράου και Σεζέρ
Οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Τουρκίας, Γιοχάνες Ράου και Αχμέτ Σεζέρ, εγκαινίασαν το Σάββατο μεγάλη έκθεση στη Στουτγκάρδη με αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία πόλη της Τροίας.
Οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Τουρκίας, Γιοχάνες Ράου και Αχμέτ Σεζέρ, εγκαινίασαν το Σάββατο μεγάλη έκθεση στη Στουτγκάρδη με αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία πόλη της Τροίας.
Η έκθεση με τίτλο «Τροία: Μύθος και Πραγματικότητα» θα δέχεται επισκέπτες στη Στουτγκάρδη για τρεις μήνες. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μπράουνσβαϊγκ και από εκεί στη Βόννη.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε κρατική τράπεζα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Στουτγκάρδης, περιλαμβάνει 850 αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τουρκικά μουσεία. Περίπου 300 από αυτά, κοσμήματα, όπλα και αγγεία, δεν έχουν εκτεθεί ποτέ έως σήμερα και ήλθαν στο φως στη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν υπό το Γερμανό αρχαιολόγο Μάνφρεντ Κόρφμαν από το 1988.
Με την ευκαιρία των εγκαινίων, ο Γ.Ράου έδωσε έμφαση στις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ευχήθηκε η έκθεση να παρουσιαστεί και στην Τουρκία. Στόχος της είναι να προβάλλει την Τροία όχι ως μία οχυρωμένη πόλη που έχει τις ρίζες της στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά ως ένα ανθηρό εμπορικό κέντρο, αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού των Χετταίων της αρχαίας Τουρκίας.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.