
Τέσσερα σπάνια αγγεία πλουτίζουν τη συλλογή του
Τέσσερα αγγεία σπάνιας τέχνης, έργα της αττικής κεραμικής και αγγειογραφίας των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, απέκτησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Ίδρυμα Ν.Π.Γουλανδρή. Τα εκθέματα δώρισε στο μουσείο η πρόεδρος του ιδρύματος Αικατερίνη Γουλανδρή, η οποία τα απέκτησε σε δύο δημοπρασίες των Cristies και Sothebys.
45
Τέσσερα αγγεία σπάνιας τέχνης, έργα της αττικής κεραμικής και αγγειογραφίας των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, απέκτησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Ν.Π.Γουλανδρή. Τα εκθέματα δώρισε στο μουσείο η πρόεδρος του ιδρύματος Αικατερίνη Γουλανδρή, η οποία τα απέκτησε σε δύο δημοπρασίες των Cristies και Sothebys.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία τη Δευτέρα, τα αγγεία εκτίθενται πλέον μόνιμα στο δεύτερο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για μία μελανόμορφη υδρία και τρεις ερυθρόμορφους κρατήρες, όλα τους έργα αττικών εργαστηρίων του 6ου και 5ου π.Χ. αιώνα.
Η μελανόμορφη υδρία είναι έργο μιας σημαντικής ομάδας ζωγράφων του 6ου αιώνα, η οποία έχει ονομαστεί συμβατικά «τυρρηνική ομάδα». Η ζωγραφική παράσταση που την κοσμεί απεικονίζει ένα τέθριππο, το οποίο οδηγούν δύο μορφές, μία ανδρική και μία γυναικεία.
Από τους τρεις ερυθρόμορφους κρατήρες, ο ένας φέρει παράσταση από ζεύγη γυμνών νεαρών με εταίρες, και στην άλλη όψη του αγγείου υπάρχει παράσταση γυναίκας πάνω σε ταύρο, η οποία πιθανολογείται ότι αναπαριστά την αρπαγή της Ευρώπης από το -μεταμορφωμένο σε ταύρο- Δία.
Ο δεύτερος κρατήρας είναι διακοσμημένος με παράσταση χορευτών, οι οποίοι πλαισιώνουν νεαρή στεφανωμένη αυλήτρια, και ο τρίτος κρατήρας απεικονίζει ένα σπάνιο θέμα της αρχαίας ελληνικής εικονογραφίας, την επιστροφή του Ήφαιστου στον Όλυμπο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ErminioΣυνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας Erminio – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα
- Συνταγή: Ζυμαρικά με κρέμα, μανιτάρια, κοτόπουλο και βούτυρο
- Διάγγελμα Τραμπ με απειλές στο Ιράν και θριαμβολογίες αλλά χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για τερματισμό του πολέμου
- Βάλε χρώμα στο πιάτο σου: Οι τροφές – ασπίδα του οργανισμού
- Βιολάντα: Νέα πρόσωπα ενώπιον της Δικαιοσύνης μετά το πόρισμα του ΕΜΠ για τη διαρροή προπανίου
- «Κανόνιζε» η Γκισλέιν Μάξγουελ ραντεβού με νεαρές γυναίκες για τον πρώην πρίγκιπα Άντριου;




