Ήχοι και θεάματα από την Αυστρία
Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας είναι η Αυστρία, μία χώρα με μεγάλη παράδοση στην κλασική μουσική, χωρίς όμως η όπερα να είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό της. Μουσεία, εκθέσεις, συναυλίες, αλλά και η μοναδική αρχιτεκτονική της Βιέννης αποτελούν πολύ ισχυρά κίνητρα για την επισκεφθεί κανείς.
38
Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας είναι η Αυστρία, μία χώρα με μεγάλη παράδοση στην κλασική μουσική, χωρίς όμως η όπερα να είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό της. Μουσεία, εκθέσεις, συναυλίες, αλλά και η μοναδική αρχιτεκτονική της Βιέννης αποτελούν πολύ ισχυρά κίνητρα για την επισκεφθεί κανείς.
Ένα ταξίδι στη Βιέννη πρέπει να περιλαμβάνει και μία επίσκεψη στην Κρατική Όπερα της πόλης. Στον ιστορικό χώρο, όπου ο Μότσαρτ έκανε πολλές από τις πρεμιέρες των έργων του, παρουσιάζονται το Μάρτιο αρκετές ενδιαφέρουσες παραστάσεις κλασικής μουσικής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν «Η Αριάδνη στη Νάξο» του Στράους (5, 8/3), «Οι γάμοι του Φιγκαρό» του Μότσαρτ (9, 12/3), ο «Τουραντό» του Πουτσίνι (15, 19/3), η «Τόσκα» (20/3) και πολλές άλλες.
Για πιο σύγχρονα ακούσματα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Θέατρο της Βιέννης. Εκεί, από την 1η Μαρτίου, παρουσιάζεται η σύγχρονη όπερα «Μότσαρτ: The Musical», η οποία εξιστορεί τη ζωή του μεγάλου συνθέτη. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου.
Στο ίδιο θέατρο, σε άλλη σκηνή, παρουσιάζεται η γνωστή ροκ όπερα Hair, η οποία όταν είχε ανέβει για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 σημείωσε τεράστια επιτυχία. Το έργο κατέβηκε την 1η Ιουλίου 1972, ύστερα από 1.742 παραστάσεις και δύο υποψηφιότητες για τα βραβεία Τόνι, το 1969.
Εάν από μουσική καλυφθήκατε, ήλθε η ώρα των εκθέσεων. Στην Γκαλερί Σλάβικ της Βιέννης παρουσιάζεται έκθεση κοσμημάτων Αυστριακών δημιουργών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου.
Στις 3 Μαρτίου λήγει και η 6η αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Χάιντζ Σιμπούλκα για το διάστημα 1972 – 2000, με τίτλο «Η γέννηση της Εικόνας». Η έκθεση παρουσιάζεται στην Γκαλερί Φωτογραφιών της Βιέννης.
Στην Αίθουσα Τέχνης Πλατείας Καρόλου (Kunsthalle Wien, Karlsplatz) θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία της Αυστρίας. Εκεί παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Ζώντας και δουλεύοντας στη Βιέννη: Σύγχρονη τέχνη στη Βιέννη στην αλλαγή της Χιλιετίας», η οποία περιλαμβάνει έργα τέχνης 25 σύγχρονων καλλιτεχνών που είτε ζουν στη Βιέννη είτε εμπνεύστηκαν το θέμα τους από την αυστριακή πρωτεύουσα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαρτίου.
Μια επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σας για την ιρανική τέχνη. Εκεί εκτίθενται 180 αντικείμενα που καλύπτουν περίοδο επτά χιλιάδων ετών και προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Τεχεράνης. Είναι η πρώτη φορά που τα αντικείμενα αυτά παρουσιάζονται στο εξωτερικό, μετά την επανάσταση του 1979. Ορισμένα, μάλιστα, από τα εκθέματα της Βιέννης προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 25 Μαρτίου.
Στη Νέα Γκαλερί παρουσιάζεται η έκθεση «Χρυσός από την Αφρική». Στα εκθέματα περιλαμβάνονται θησαυροί, κοσμήματα και εμβλήματα από την Γκάνα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 25 Μαΐου.
Για τους λάτρεις του ορεινού τοπίου αλλά και της ορειβασίας, η Βιέννη επιφυλάσσει μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Το κάλεσμα των βουνών: Ιστορία της σύγχρονης ορειβασίας στο Ζάλτσμπουργκ». Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται στην Παλαιά Αγορά – Τσάουχενζε της Βιέννης και σε αυτή παρουσιάζονται φωτογραφίες, εξοπλισμός ορειβασίας, ημερολόγια και επιστολές ορειβατών, που αφηγούνται πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η έκθεση έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2000 και θα διαρκέσει έως το Νοέμβριο του 2001.
Επόμενος σταθμός το Βέλγιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Υεμένη: Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώνει 5 μέλη των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία
- ΗΠΑ: Δικαστής απαγορεύει στην κυβέρνηση Τραμπ να εξετάσει κατασχεμένες συσκευές δημοσιογράφου
- Βενεζουέλα: Διεξάγω διάλογο «χωρίς φόβο» με τις ΗΠΑ, λέει η Ροδρίγκες
- Γροιλανδία: Δεν συζητήθηκε θέμα κυριαρχίας της με τον Τραμπ, δηλώνει ο Ρούτε
- ΗΠΑ: Πράσινο από το Κογκρέσο στο νομοσχέδιο για τον ρόλο της Αν. Μεσογείου στον διάδρομο IMEC
- Γροιλανδία: «Ψεύδεται» – Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τη δήλωση Τραμπ για «πλαίσιο συμφωνίας»


