38

Αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι επτά κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης – Θεσσαλονίκη (ΟΠΠΕ-Θ), που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για απιστία και ηθική αυτουργία το 1997.

Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τότε πρόεδρο του ΟΠΠΕ-Θ Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, τους διευθύνοντες συμβούλους Χάρη Μυλωνά και Κώστα Λοΐζο, τον αντιπρόεδρο του οργανισμού Δημήτρη Σαλπιστή, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Πάνο Θεοδωρίδη, τον υπεύθυνο εκδόσεων Μίμη Σουλιώτη και τον ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου και του ομώνυμου ραδιοσταθμού «Παρατηρητής» Πέτρο Παπασαραντόπουλο.


Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο, τα πρώην στελέχη του ΟΠΠΕ-Θ κατηγορούνταν για απιστία και για ηθική αυτουργία. Οι κατηγορίες αφορούσαν στην ανακαίνιση οικήματος, ιδιοκτησίας του κ. Σουλιώτη, στην περιοχή Φλώρινας με κονδύλια του ΟΠΠΕΘ, προκειμένου να αποτελέσει το «Ασυλο του Βαλκάνιου Ποιητή», και στην έκδοση σειράς βιβλίων για την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τον εκδοτικό οίκο του κ. Παπασαραντόπουλου.


Στις απολογίες τους αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι κατηγορήθηκαν άδικα. Αναφέρθηκαν, επίσης, στο τεράστιο έργο που έμεινε για την πόλη της Θεσσαλονίκης, κυρίως σε πολιτιστικές υποδομές, μετά τη διοργάνωση του θεσμού, το 1997. Σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι επτά αθωωθέντες μαζί με άλλα άτομα, που διετέλεσαν στελέχη στον ΟΠΠΕ-Θ, αναφέρονται τα εξής:


«Η οδυνηρή προσωπική περιπέτεια δεκάδων πολιτών της Θεσσαλονίκης, πολιτικών, διανοούμενων, εκπαιδευτικών, συνδικαλιστών, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματιών τελείωσε με το δημοσιευθέν απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, τη σημερινή απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα και την πανηγυρική αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που εξέφρασε τη λύπη του για την ταλαιπωρία των κατηγορουμένων.


»Μία πρωτοφανής για την έκταση και τον όγκο της εξονυχιστική δικαστική διερεύνηση δεκάδων υποθέσεων έφτασε στο τέλος της. Και έδωσε την αντικειμενική απάντηση στα ερωτηματικά, τις υποψίες και τις καταγγελίες.


»Η δικαίωση των προσώπων, όσο σημαντική και αν είναι για μας, είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στην αποκατάσταση του κύρους της πόλης. Η Θεσσαλονίκη δικαιούται να ατενίσει με εμπιστοσύνη, με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση το μέλλον της.


»Η πολύτιμη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά του 1997, του έτους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, οι σύγχρονες ευρωπαϊκής κλίμακας υποδομές, οι νέοι θεσμοί, το πλούσιο εκπαιδευμένο πλέον ανθρώπινο δυναμικό, οι νέες αντιλήψεις, το νέο δυναμικά αναπτυσσόμενο απαιτητικό κοινό, οι πρωτοφανείς επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων σε έργα, εκδόσεις, συλλογές έργων τέχνης, εξοπλισμού, εποπτικού και επικοινωνιακού υλικού, η νέα διακριτική και προβεβλημένη θέση της Θεσσαλονίκης στο χάρτη των Ευρωπαϊκών πόλεων γίνονται τώρα οι σταθεροί και αποτελεσματικοί συνοδοί της προς τη νέα εποχή.


»Με αυτό το νέο πρόσωπο, η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τις ευκαιρίες και τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, που δικαιώνουν τις προσδοκίες, τους στόχους και τους σχεδιασμούς της εθνικής στρατηγικής για το νέο ρόλο της.


»Οι συμπολίτες μας που συμμετέχουν και γνωρίζουν τη νέα πολιτιστική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης, το λαμπρό νέο Βασιλικό Θέατρο, το συγκρότημα των Λαζαριστών, το Ολύμπιον, το συγκρότημα του Λιμένος, το Τελλόγλειο, τις εκατοντάδες άλλες μικρές και μεγαλύτερες ποικίλες παρεμβάσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μπορούν να εκτιμήσουν τώρα με νηφαλιότητα το ουσιαστικό και διαχρονικό έργο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.


»Ανήκει στην ευθύνη και τις πρωτοβουλίες των φορέων και των οργανισμών που χρησιμοποιούν τις υποδομές, ώστε να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο το πνευματικό και καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και εν γένει η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης».


Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΠΠΕ-Θ Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου και πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕ-Θ Δημήτρης Σαλπιστής, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΠΕ-Θ Κωνσταντίνος Λοΐζος, ο επιχειρηματίας Αντώνης Δούδος, ο δικηγόρος και πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Καλφόπουλος, ο δικηγόρος και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Καπετανόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Καραβασίλης, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ Ηλίας Κοντόπουλος, ο δήμαρχος Σταυρούπολης Σπυρίδων Μπαρούτας, ο πολιτικός μηχανικός Χαράλαμπος Μυλωνάς, ο αρχιτέκτονας – μηχανικός Πέτρος Συναδινός, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, ο πρώην υπουργός, πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ» Δημήτρης Φατούρος και ο δημοσιογράφος Χρήστος Χριστοδούλου.

ΜΠΕ