38

Το ενδεχόμενο να πωλήσουν κάποια από τα έργα των συλλογών της Tate εξετάζουν το τελευταίο διάστημα οι υπεύθυνοι του μουσείου, στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. Το ποσό που ξοδεύτηκε για τη λειτουργία της Modern Τate, του μουσείου που εγκαινιάστηκε το 2000 από τη βασίλισσα Ελισάβετ για να φιλοξενεί έργα μοντέρνας τέχνης, υπερέβη κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, οι διευθυντές των τμημάτων της πινακοθήκης έχουν ήδη ζητήσει από τους επιμελητές να καταρτίσουν λίστες, προτείνοντας έργα που ίσως τελικά πωληθούν.


Η αιτία που οδήγησε σε αυτό το δραστικό μέτρο είναι το πολύ υψηλό χρηματικό ποσό που δαπανήθηκε για τη Modern Tate. Συγκεκριμένα, για έναν πίνακα του Μοντριάν ξοδεύτηκε ένα εκατ. στερλίνες (543 εκατ. δρχ.) και για ένα γλυπτό του Αμερικανού γλύπτη Ντέιβιντ Σμιθ τρία εκατ. στερλίνες (1,6 δισ. δρχ.), ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός έφτανε μόλις το 1,9 εκατ. στερλίνες (ένα δισ. δραχμές).


Εκπρόσωπος της Tate επιβεβαίωσε ότι η πινακοθήκη σκέφτεται να απαγορεύσει την πρόσβαση στις συλλογές, μολονότι -όπως τόνισε- «ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις». Προσέθεσε δε ότι «όποια λίστα και να φτιάχνεται τώρα βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο».


Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού τόνισε ότι η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει σε οποιοδήποτε εθνικό μουσείο ή γκαλερί να πωλήσει έργο τέχνης, εκτός εάν δημιουργήσει πιστό αντίγραφό του.


Ο σκιώδης υπουργός Πολιτισμού, Πίτερ Αϊνσγουορθ, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Αντιτίθεται στις αρχές οποιουδήποτε μουσείου, ακόμη και αν σκέφτεται να πωλήσει συλλογές του.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ