Δεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γαλλική πρόταση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κλη
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Τετάρτη -με ευρεία πλειοψηφία- την έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτού Κριστίν ντε Βεϊράκ, σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
43
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Τετάρτη -με ευρεία πλειοψηφία- την έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτού Κριστίν ντε Βεϊράκ, σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η παρατηρούμενη υπερεκπροσώπηση των ευρωπαϊκών χωρών στον κατάλογο της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί αναμφίβολα να βρει μία εξήγηση, αφενός στην προεξέχουσα συμβολή της Ευρώπης στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στην αποτελεσματική εργασία για τη διατήρηση της κληρονομιάς, αφετέρου στον ίδιο τον ορισμό των κριτηρίων επιλογής, που έγινε μέσα από μία μνημειακή θεώρηση, με σημείο αναφοράς την ευρωπαϊκή αντίληψη περί κληρονομιάς, καθώς και σε μία ακούσια αλλά αυτόματη υποβάθμιση των λιγότερο προηγμένων χωρών μπροστά στην απαίτηση της κατάρτισης φακέλων εγγραφής.
Η Κριστίν ντε Βεϊράκ καλεί τα κράτη – μέλη να ενθαρρύνουν τις μη ευρωπαϊκές χώρες να συμπληρώσουν τους καταλόγους της πολιτιστικής και φυσικής τους κληρονομιάς, καθώς και να παράσχουν στα εν λόγω κράτη συγκεκριμένη βοήθεια για την υλοποίηση αυτού του στόχου, στο πλαίσιο των διατάξεων της UNESCO.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης καταγγέλλεται η δραματική και καταστρεπτική κλοπή αρχαιολογικών ευρημάτων σε πολλές από τις χώρες αυτές, και ζητείται από τα κράτη – μέλη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, προκειμένου να σταματήσει το αυξανόμενο παράνομο εμπόριο τέτοιων ευρημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παρέμβαση της Μυρσίνης Ζορμπά
Σε παρέμβασή της -κατά τη συζήτηση της έκθεσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα και επιπλέον να αναλάβει σε παγκόσμιο επίπεδο πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της προστασίας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Η σύμβαση της UNESCO
Το 1972, η γενική συνέλευση της UNESCO ενέκρινε τη σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Το κείμενο αυτό υπέγραψαν 158 κράτη, μεταξύ των οποίων και όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπογράφοντας τη σύμβαση, κάθε κράτος αναλαμβάνει να προστατεύει και να συντηρεί τα στοιχεία εκείνα από την παγκόσμια κληρονομιά, που βρίσκονται στο δικό του έδαφος, και να μη λαμβάνει εκ προθέσεως μέτρα ικανά να τα βλάψουν άμεσα ή έμμεσα. Επίσης, η σύμβαση υποχρεώνει τη διεθνή κοινότητα να συνεργάζεται για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς και να βοηθά κάθε κράτος που το ζητά στην καταγραφή, την προστασία, τη συντήρηση και την παρουσίαση των στοιχείων της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Έως σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, 630 χώροι έχουν εγγραφεί στον «κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς», εκ των οποίων οι 480 ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά, οι 128 στη φυσική κληρονομιά, ενώ 22 είναι μεικτοί.
Οι χώροι της φυσικής κληρονομιάς κατανέμονται σε τέσσερις κατηγορίες:
– γεωλογικοί σχηματισμοί
– χώροι ανασκαφών
– φυσικά τοπία
– προστατευόμενοι δρυμοί ζώων και φυτών
Ως προς την πολιτιστική κληρονομιά, η UNESCO διακρίνει τις εξής κατηγορίες:
– μνημεία
– αστικά σύνολα
– πολιτισμικά τοπία
– βιομηχανικά μνημεία και έργα τέχνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Οι ΗΠΑ απειλούν να στερήσουν από το Ιράκ τα πετροδολάριά του λόγω της ιρανικής επιρροής στη χώρα
- Ίντερ – Πίζα 6-2: Σάρωσαν οι «νερατζούρι» μετά τα δυο γκολ των φιλοξενούμενων
- Πρίγκιπας Χάρι εναντίον Τραμπ για το Αφγανιστάν – «Υπηρέτησα εκεί. Έχασα φίλους εκεί»
- Κορυδαλλός: Με την απειλή μαχαιριού έκανε τρεις απόπειρες ληστείας σε φαρμακεία μέσα σε λίγη ώρα
- Μετέφερε από την Αίγυπτο χιλιάδες λαθραία πακέτα τσιγάρα – 32χρονος συνελήφθη στο Αεροδρόμιο
- Η Ιταλία αντίπαλος της Εθνικής πόλο των Ανδρών στον μικρό τελικό για το χάλκινο μετάλλιο


