Τοντορόφσκι και Μέρσκιεφ στην Αθήνα για το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
Δύο από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς νέους Ρώσους σκηνοθέτες, ο Βαλερί Τοντορόφσκι και ο Ντιμίτρι Μέρσκιεφ, βρίσκονται στην Αθήνα για το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο έργο τους, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter 2000.
Δύο από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς νέους Ρώσους σκηνοθέτες, ο Βαλερί Τοντορόφσκι και ο Ντιμίτρι Μέρσκιεφ, βρίσκονται στην Αθήνα για το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο έργο τους, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter 2000.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δύο σκηνοθέτες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την πορεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη σύγχρονη Ρωσία και τη θέση τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Τόνισαν ότι οι νέοι Ρώσοι δημιουργοί αναζητούν ένα νέο μύθο, μία νέα γλώσσα: «Έχουμε την αίσθηση πια ότι αποτελούμε μέρος του κόσμου. Αισθανόμαστε ότι και αλλού γυρίζονται ταινίες από νέους ανθρώπους που μας αφορούν. Ο νέος ρωσικός κινηματογράφος έχει πια την ευκαιρία να ταιριάξει με τον υπόλοιπο κόσμο» σημειώνουν.
Εξάλλου, ο Βαλερί Τοντορόφσκι συμμετέχει σε μία καλλιτεχνική επιτροπή, η οποία υποβάλλει στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αιτήματα αναφορικά με το χώρο του πολιτισμού. Στην ερώτηση, εάν επιβαρύνουν ή όχι την τέχνη τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας, απαντούν: «Είναι μεγάλο ερώτημα αν η ευπορία είναι θεμέλιο για την παραγωγή πολιτισμού. Η σχέση χρήμα – πολιτισμός είναι αμφιλεγόμενη. Όσοι μπορούν να παράγουν πολιτιστικό έργο μπορούν να το κάνουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες -το έκαναν και όταν υπήρχε λογοκρισία στη Ρωσία.»
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.