Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το Στρασβούργο «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων»

Το Στρασβούργο «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων»

Ο Αη- Βασίλης μπορεί να μη μένει στην Αλσατία, αλλά σίγουρα νιώθει σαν στο σπίτι του όταν επισκέπτεται το Στρασβούργο, το Κολμάρ, τη Μιλούζ και τις γειτονικές τους πόλεις, όπου, χάρη στη φαντασία και τη... γενναιοδωρία των αρμοδίων, το παραμύθι μπερδεύεται με την πραγματικότητα. Το ιστορικό γραφικό κέντρο μεταμορφώνεται σε ένα εντυπωσιακό φωταγωγημένο χριστουγεννιάτικο σκηνικό για να φιλοξενήσει έθιμα και παραδόσεις που χρονολογούνται από το 16ο αιώνα.

49

Ο Αη- Βασίλης μπορεί να μη μένει στην Αλσατία, αλλά σίγουρα νιώθει σαν στο σπίτι του όταν επισκέπτεται το Στρασβούργο, το Κολμάρ, τη Μιλούζ και τις γειτονικές τους πόλεις, όπου, χάρη στη φαντασία και τη… γενναιοδωρία των αρμοδίων, το παραμύθι μπερδεύεται με την πραγματικότητα. Το ιστορικό γραφικό κέντρο μεταμορφώνεται σε ένα εντυπωσιακό φωταγωγημένο χριστουγεννιάτικο σκηνικό για να φιλοξενήσει έθιμα και παραδόσεις που χρονολογούνται από το 16ο αιώνα.

Όπως, για παράδειγμα, η «χριστουγεννιάτικη αγορά» (le marche de Noel), η οποία από το 1570 αποτελεί μέρος της ιστορίας της περιοχής και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών. Δύο εκατομμύρια άτομα από όλο τον κόσμο αναμένεται να επισκεφθούν φέτος το Στρασβούργο, που μοιράζεται με τη Βηθλεέμ τον τίτλο της «πρωτεύουσας των Χριστουγέννων».


To ραντεβού δίνεται, κάθε χρόνο, στις 25 Νοεμβρίου, στην πλατεία Μπρολί, μπροστά από το Δημαρχείο του Στρασβούργου. Αυτή είναι και η «αυθεντική» αγορά για τους ντόπιους, που την ονομάζουν Christkindelsmarik (η αγορά του μικρού Ιησού) για να την ξεχωρίσουν από εκείνη του Καθεδρικού Ναού, που θεωρείται πιο «εμπορική».


Χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι τα σπιτάκια από ξύλο, στα οποία οι έμποροι εκθέτουν τα προϊόντα τους: έργα λαϊκής τέχνης, χειροτεχνίες, κεραμικά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, αλλά και νόστιμες τοπικές λιχουδιές. Καθώς πέφτει η νύχτα, πολύχρωμα φώτα αναλαμβάνουν να παίξουν το δικό τους ρόλο, δίνοντας μία ακόμη πιο γιορτινή νότα στο τοπίο. Στον αέρα πλανάται ένα συνονθύλευμα από τη μυρωδιά των αλσατικών γλυκών και του ζεστού κρασιού με την κανέλα, που πίνουν οι επισκέπτες για να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο.


Το εντυπωσιακό έλατο, ύψους 30 μέτρων, στην πλατεία Κλεμπέρ, οι κρεμαστοί πολυέλαιοι στα πλακόστρωτα δρομάκια, τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια (διαγωνισμός για το καλύτερα στολισμένο παράθυρο) και τα φωταγωγημένα ιστορικά κτίρια συνθέτουν το παζλ της «πρωτεύουσας των Χριστουγέννων». Ενα τίτλο που το Στρασβούργο θέλησε να χαρίσει πέρυσι στη Βηθλεέμ. Η παλαιστινιακή πόλη δέχτηκε με τον όρο να τον μοιραστεί με την πρωτεύουσα της Αλσατίας, εγκαινιάζοντας παράλληλα μία σειρά πολιτιστικών ανταλλαγών.


Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν έως τις 31 Δεκεμβρίου σχεδόν όλες οι αλσατικές πόλεις. Οι «χριστουγεννιάτικες αγορές» ξεπερνούν τις 80 και εκτείνονται από το Γουίσεμπουργκ έως τη Μιλούζ. Περίπου 800 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων κονσέρτα, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις, συμπληρώνουν το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα της Αλσατίας.


Πρωτεύουσα όχι μόνο των Χριστουγέννων και της Αλσατίας αλλά και της Ευρώπης, το Στρασβούργο -έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- φιλοξενεί αυτές τις ημέρες, με αφορμή τη γαλλική προεδρία, όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Τεράστιες τοιχογραφίες, που απεικονίζουν ένα συμβολικό μνημείο κάθε μιας από τις 15 χώρες, κοσμούν κεντρικά σημεία της πόλης. Έτσι, οι Καρυάτιδες έχουν «μεταφερθεί» στην Όπερα του Στρασβούργου, το Μπιγκ Μπεν στον κεντρικό σταθμό, το Παλάτι των Δόγηδων στην πλατεία Κλεμπέρ και η Αλάμπρα της Γρανάδας στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.


Ανταπόκριση: Ευγενία Μυρίδου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο