Ολοκληρώθηκε η διημερίδα για τις συνθήκες εργασίας των freelance δημοσιογράφων
Η κοινωνική και εργασιακή ανασφάλεια, η ανάγκη να ενταχθούν οι freelance δημοσιογράφοι στις συνδικαλιστικές δημοσιογραφικές ενώσεις, η ρύθμιση των εργασιακών τους σχέσεων, η κάλυψή τους μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας, η επανεξέταση της πολυδιάσπασης των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και η βιωσιμότητά τους ήταν μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διημερίδας που οργάνωσε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΤ) με θέμα «Freelance Δημοσιογράφοι με άτυπη σχέση απασχόλησης: συνθήκες εργασίας - προοπτικές».
Η κοινωνική και εργασιακή ανασφάλεια, η ανάγκη να ενταχθούν οι freelance δημοσιογράφοι στις συνδικαλιστικές δημοσιογραφικές ενώσεις, η ρύθμιση των εργασιακών τους σχέσεων, η κάλυψή τους μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας, η επανεξέταση της πολυδιάσπασης των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και η βιωσιμότητά τους ήταν μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διημερίδας που οργάνωσε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΤ) με θέμα «Freelance Δημοσιογράφοι με άτυπη σχέση απασχόλησης: συνθήκες εργασίας – προοπτικές».
Οι μετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι τα παραπάνω ζητήματα που απασχολούν τους freelance δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται με άτυπη σχέση εργασίας, πρέπει να προωθηθούν μέσα από μία γενικότερη στρατηγική αντιμετώπισης και συνεργασίας όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων, καθώς και πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΠΤ, μετά το τέλος της διημερίδας, τονίζεται ότι πέρα από τους δημοσιογράφους που κατέγραψαν μία κατάσταση, τους συνδικαλιστές του χώρου που έδειξαν πόσο αρχίζει να τους απασχολεί το ζήτημα και τους συγγενείς χώρους με ανάλογες εμπειρίες και αντιθέσεις, όπως η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, σημαντική υπήρξε και η συμβολή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) στην ένταξη της δημοσιογραφικής εμπειρίας στις συνολικότερες εξελίξεις τόσο των εργασιακών συνθηκών όσο και του ασφαλιστικού.
Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζει η ανακοίνωση, και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έλαβαν το λόγο έδειξαν να συνειδητοποιούν πως το πρόβλημα δεν αφορά απλώς στις συνθήκες εργασίας μιας ειδικής κατηγορίας (δημοσιογράφοι), καθώς έχει απτές πλέον επιπτώσεις και στην ποιότητα της πληροφόρησης.
Οι εργοδότες του χώρου των περιοδικών και της περιφερειακής τηλεόρασης συμφώνησαν σε αυτές τις διαπιστώσεις και στην ανάγκη ορισμένων βασικών ρυθμιστικών επιλογών. Παράλληλα, δημοσιογράφοι από την Ιταλία, την Αγγλία και την Αυστρία μίλησαν για τις κοινές και πολυποίκιλες εμπειρίες τους, τονίζοντας τους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μέσω της συγκρότησης ειδικής ομάδας εργασίας για τους freelance.
«Η ανάγκη οργανωτικής και συνδικαλιστικής δουλειάς, η αλληλεγγύη και η πανευρωπαϊκή συσπείρωση μεταξύ των ενώσεων για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων των freelance μοιάζουν να είναι εξαιρετικά επιτακτικές, για να μπορέσουν να απαντηθούν οι νέες κοινωνικές συνθήκες απορρύθμισης που επεκτείνονται ραγδαία στις χώρες μας» καταλήγει η ΕΣΠΤ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.