
H ζωή στη στεριά εμφανίστηκε πολύ πιο νωρίς από ό,τι πιστευόταν έως τώρα
Η ζωή στη στεριά ξεκίνησε 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
65
Η ζωή στη στεριά ξεκίνησε 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Έως τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι μικροοργανισμοί ζούσαν στους ωκεανούς εδώ και 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά δεν ήταν σίγουροι πότε οι πρώιμες αυτές μορφές ζωής εμφανίστηκαν στη στεριά.
Η παλαιότερη απόδειξη για ζωή στη στεριά είχε βρεθεί σε απολιθώματα ηλικίας 1,2 δισεκατομμυρίων χρόνων από την περιοχή της Αριζόνα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσφατα ανακαλύφθηκαν ίχνη οργανικής ύλης σε βράχους ηλικίας 2,6 δισεκατομμυρίων ετών στη Νότια Αφρική.
Η γνώση της ακριβούς εμφάνισης των πρώιμων οργανισμών στη στεριά είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αποτελεί ένδειξη της ύπαρξης οξυγόνου, αλλά και του προστατευτικού στοιχείου όζοντος στην ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνά τους στην Αυστραλία και τον Καναδά, διότι πιστεύουν ότι μπορούν να βρεθούν ακόμα πιο πρώιμα δείγματα ζωής στη στεριά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Γιορτή σήμερα 30 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 30.04.2026]
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Άρσεναλ 1-1: Όλα θα κριθούν στο Λονδίνο (vid)
- Ηλεκτρονικές απάτες με πλαστά εισιτήρια για το Μουντιάλ και email-παγίδες
- Ρεάλ Μαδρίτης – Χάποελ Τελ Αβίβ 86-82: Οι Μαδριλένοι έκαναν το πρώτο βήμα, πλήγμα με Ταβάρες
- Ινδία: Επτά νεκροί από κατάρρευση τοίχου σε νοσοκομείο της πόλης Μπανγκαλόρ





