Τερματίζουν το πυραυλικό εμπάργκο στην Κίνα οι ΗΠΑΣτόχος τους τώρα το Πακιστάν και το Ιράν</i
Οι ΗΠΑ ήραν την Τρίτη το εμπάργκο που είχαν μονομερώς επιβάλει σε βάρος της Κίνας στον τομέα πώλησης πυραυλικών εξαρτημάτων, μετά την κινεζική απόφαση για τη μη διάδοση των εξοπλιστικών συστημάτων που διαθέτει το Πεκίνο. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα επιβληθεί εμπάργκο για το ίδιο θέμα σε βάρος του Πακιστάν και του Ιράν.
25
Οι ΗΠΑ ήραν την Τρίτη το εμπάργκο που είχαν μονομερώς επιβάλει σε βάρος της Κίνας στον τομέα πώλησης πυραυλικών εξαρτημάτων, μετά την κινεζική απόφαση για τη μη διάδοση των εξοπλιστικών συστημάτων που διαθέτει το Πεκίνο. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα επιβληθεί εμπάργκο για το ίδιο θέμα σε βάρος του Πακιστάν και του Ιράν.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπουσέρ, τόνισε ότι με την απόφαση αίρονται οι αρνητικές για το Πεκίνο επιπτώσεις από το εμπάργκο σε ό,τι αφορά προηγούμενες συναλλαγές της Κίνας και της Ουάσινγκτον στους τομείς της διάδοσης και τεχνολογίας πυραυλικών συστημάτων. Η απόφαση όμως δεν εμπεριέχει καμία απολύτως δέσμευση για μη επιπτώσεις από τις μελλοντικές διμερείς συναλλαγές στους ίδιους τομείς.
Όσον αφορά στο Ιράν, το αμερικανικό εμπάργκο που επιβάλλεται είναι ευρύτερο, δεδομένου ότι αφορά και στην Επιμελητεία των Ενόπλων Δυνάμεων και την Αμυντική Βιομηχανία, αλλά και στο ίδιο το υπουργείο Αμυνας, τόσο για τις εισαγωγές όσο και για τις εξαγωγές.
Πάντως, είναι γνωστό ότι το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κίνα αιτιολογούνταν από αμερικανικής πλευράς με το σκεπτικό ότι το Πεκίνο παρείχε εξειδικευμένες τεχνογνωσίες και τεχνολογίες οπλικών συστημάτων και στο Πακιστάν και στο Ιράν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κεφαλονιά: Εμπλοκή και άλλων ατόμων στον θάνατο της 19χρονης εξετάζουν οι Αρχές – Προφυλακιστέοι οι τρεις κατηγορούμενοι
- Ο Σπανούλης, το τηλεφώνημα της Ντουμπάι και η αρνητική απάντηση
- Στενά Ορμούζ: Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των πλοίων ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες
- Ντέβιντ Ρικάρντο: Πώς εξηγεί η θεωρία του το συγκριτικό πλεονέκτημα σε έναν κόσμο εμπορικών συγκρούσεων
- Νάταλι Πόρτμαν: Έγκυος στο τρίτο της παιδί
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (18/4): Πού θα δείτε τα ματς της Super League, τον τελικό του Copa del Rey και Premier League
- Ακίνητα: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ αδήλωτα εισοδήματα από Airbnb και «κρυφές» αγοραπωλησίες
- ΗΠΑ: Τραμπ, ICE και ακροδεξιά στρέφουν τους προοδευτικούς Αμερικανούς στα όπλα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442